Читај ми!

Фон дер Лајен: Београд и Приштина треба да покажу спремност за нормализацију односа

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је на конференцији за новинаре након састанка са председницом привремених институција у Приштини Вјосом Османи поручила да Београд и Приштина треба да покажу спремност на деескалацију.

Урсула фон дер Лајен је рекла да желе да отворе тржиште за инвестиције од 30 милијарди евра, а да ће све то бити могуће ако Београд и Приштина нормализују односе.

"Приштина треба да формира ЗСО, а Београд да прихвати де факто признање Косова", рекла је председница Европске комисије.

Како каже, и Београд и Приштина треба да покажу спремност на деескалацију.

"Имамо нови инвестициони план и он функционише веома добро. Овај план има потенцијал да удвостручи ваш приход у року од једне деценије. Али ту има још пуно потенцијала, и ако се за вас отвори европско тржиште очекујемо заузврат да ви отворите своје границе за тржишта из региона. То би могло да увећа БДП земаља Западног Балкана за 10 одсто. Да бисмо имали отворено тржиште потребно је спровести реформе, а са њима долазе и инвестиције. Сви ови успеси се могу постићи само ако Косово и Србија нормализују односе. То је круцијално за обе стране, да сарађују, и једини начин да напредујемо", рекла је Фон дер Лајенова.

Председница Европске комисије осудила је догађаје у Бањској.

"Осуђујем напад 24. септембра у Бањској, такав напад је неприхватљив, а извршиоци морају да буду изведени пред лице правде", поручила је Урсула фон дер Лајен. 

Председница Европске комисије састала у Приштини и са Аљбином Куртијем.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво