Читај ми!

Лајчак о дијалогу Београда и Приштине: Главни преговарачи ускоро поново у Бриселу

Изасланик Европске уније (ЕУ) за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио је да ће ускоро позвати главне преговараче у Брисел како би се разговарало о наредним корацима и оценио да би фокус требало да буде на унапређењу имплементације Споразума о путу нормализације, без предуслова или одлагања.

Мирослав Лајчак је, у резимеу претходне недеље на Фејсбуку, навео да су током разговора у Бриселу председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти били спремни да спроведу споразум, али да су имали несугласице око модалитета.

Објаснио је да су Курти и Вучић имали питања и коментаре и додао да се нада да ће они бити разјашњени у наредним недељама.

Лајчак је истакао да Статут Заједнице српских општина (ЗСО) предлаже модеран европски начин за решавање осетљивог питања заштите мањина у складу са најбољом европском праксом и стандардима, и не прелази "црвене линије" страна које су претходно дефинисане.

Навео је и да ЗСО није једини елемент који треба имплементирати.

"Србија такође има много нерешених обавеза из споразума и морамо да видимо да имплементација напредује паралелно, како би и Косово и Србија добили оно на шта су се договорили. Сада би фокус требало да буде на унапређењу имплементације Споразума без предуслова или одлагања. Као што су три европска лидера јасно истакла, формалности не би требало да стоје на путу овом важном процесу. Имајуц́и то на уму, позвац́у главне преговараче ускоро у Брисел да разговарају о наредним корацима", закључио је Лајчак. 

 

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара