Читај ми!

Макрон, Шолц и Мелони траже пуну имплементацију споразума Београда и Приштине

Председник Француске, немачки канцелар и премијерка Италије поздравили су ангажовање Београда и Приштине у јучерашњим разговорима у Бриселу, додавши да сада треба радити на пуној имплементацији Споразума о путу ка нормализацији односа. Након јучерашњих разговора са европским лидерима, председник Србије Александар Вучић рекао да је Аљбин Курти у Бриселу извео "добар, али краткорочни трик".

Након завршетка Самита ЕУ, на којем је усвојен Закључак о Косову и Метохији, француски председник, немачки канцелар и италијанска премијерка издали су заједничко саопштење поводом јучерашњих маратонских састанака у Бриселу где је, према речима председника Србије Александра Вучића Аљбин Курти извео "добар, али краткорочни трик" и понудио да се потпишу сва три документа - јер је знао да српска страна неће да прихвати независност тзв. Косова и чланство у УН.

У данашњем саопштењу европски лидери су поздравили ангажовање две стране у јучерашњим разговорима.

"Узимамо у обзир коментаре двојице лидера, Косова и Србије, на Европски статут за оснивање Заједнице општина са српском већином на Косову и њихову исказану спремност за имплементацију", наводи се у саопштењу Емануела Макрона, Олафа Шолца и Ђорђе Мелони.

Додаје се да нацрт статута ЗСО који је представљен и који троје званичника у потпуности подржавају, обухвата "модеран европски начин за решавање осетљивог питања заштите мањина у складу са најбољом европском праксом и стандардима".

"Стога још једном подвлачимо наша очекивања да стране испуне своје обавезе у вези са имплементацијом Споразума о путу ка нормализацији. Фаза имплементације би требало да напредује тако да обе стране истовремено испуњавају своје обавезе, корак по корак, заснован на принципу да обе стране морају нешто да ураде да би нешто добиле", наводи се у саопштењу.

Истиче се да би фокус требало да буде на унапређењу пуне имплементације споразума без предуслова или одлагања.

"У циљу брзог напретка у имплементацији, позивамо Косово да покрене процедуру за успостављање Заједнице општина са српском већином на Косову како је наведено у нацрту Статута, а Србију да изврши де факто признање. Формалности, укључујући и усвајање, не би требало да стоје на путу напретка по овом питању", наводи троје европских званичника.

Додаје се да се од Београда и Приштине очекује да се брзо договоре о детаљима у оквиру дијалога којим посредује Европска унија, као и да обе стране ризикују да изгубе "важне прилике" уколико не буде било напретка у нормализацији односа.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се