Читај ми!

Опљачкана црква у Осојану

Непознате особе опљачкале су протекле ноћи православну цркву Светог Архангела Гаврила у Осојану код Истока, потврдио је РТС-у парох осојански, свештеник Далибор Којић. Пљачка цркве представља системски покушај затирања свега српског на Косову и Метохији, наводи Канцеларија за КиМ.

Свештеник Далибор Којић рекао је да су четири маскиране особе око два сата после поноћи украле бакарне олуке и мању количину металног новца.

Свештеник је пљачку приметио јутрос, увидевши да су вандали са цркве скинули три бакарна олука.

"Провалили су у цркву, извршили преметачину и однели мању количину металног новца. Узели су и прибор за причешће болесника", навео је Којић.

Додао је да је полиција извршила увиђај.

Осојане је повратничко село у коме живи неколико стотина Срба. 

"Србе овог метохијског села веома је узнемирила ова вест, посебно јер су као повратници честа мета напада албанских екстремиста, узурпатора, пљачкаша, у крају који је готово потпуно етнички очишћен од Срба и цркве представљају места око којих се окупљају и осећају заштиту и мир", саопштила је Канцеларија за КиМ.

Посебно забрињава, истиче се у саопштењу, то што до овог напада долази након противправног протеривања игумана манастира Девине воде, као и прекопавања српских гробаља и костију у Косовској Митровици.

"Све то указује да је реч о системском покушају затирања и скрнављења свега српског на простору Косова и Метохије. У периоду тешке кризе и све неизвеснијег живота за Србе на простору Косова и Метохије, уместо смиривању тензија, сведочимо покушају системског урушавања српског постојања на КиМ", навела је Канцеларија. 

Српска листа позвала је све одговорне да се најхитније укључе и открију починиоце напада на цркву, као и одговорних за преоравање српског гробља у Косовској Митровици и прогон игумана Манастира Девине воде. 

"Овај срамни чин је још један у низу показатеља стања људских и верских права српског народа на Косову и Метохији, под режимом Аљбина Куртија, али и однос који надлежне локалне и међународне институције показују по питању поштовања својих обавеза према мандатима који су им поверени", наводи Српска листа.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво