Читај ми!

Вучић одликовао Гренела: Хвала што говорите ствари које се многима не допадају

Председник Александар Вучић уручио је Орден српске заставе првог степена бившем изасланику Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричарду Гренелу за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава.

Председник Вучић је на Сретење, 15. фебруара, поводом Дана државности Србије, одликовао заслужне појединце и институције, међу њима је био и Гренел, али није био у могућности да присуствује церемонији уручивања одликовања.

Вучић је, приликом уручивања ордена, рекао да је Ричард Гренел истински пријатељ Србије који је допринео миру и стабилности у региону.

"Данас имам част да у име грађана Србије искажем захвалност човеку који је за кратко време неуморним радом извршио значајан утицај на односе између Србије и САД и суштински обогатио везе између наших народа", истакао је Вучић у Председништву Србије.

Указао је да улога Гренела у дијалогу Београда и Приштине не само доприносила регионалном миру и стабилности, већ и играла кључну улогу у јачању веза између САД и Србије.

Како је рекао Вучић, Гренелов мандат као човека за дијалог показује његову оштрину, али и његово дипломатско умеће и пре свега спремност да чује аргументе друге стране и када се са њима не слаже.

"Он је након своје службе у вези са дијалогом демонстрирао нешто што нисмо готово могли да видимо у ономе што еуфемистички називамо међународном заједницом, а то је објективност, интелектуално и политичко поштење и доследност вансеријског карактера", навео је Вучић.

"Његов изузетан ангажман на Балкану и лична визија у чијем је средишту јачање сарадње и рушење баријера путем изградње економских веза био је и јесте сведочанство његовог дубоког веровања у будућност региона, а тиме и будућност Србије и његове вере у могућност помирење и стварање другачије будућности за народе Балкана", навео је председник.

Додао је да разговори са Гренелом нису увек били лаки, већ напротив.

"Усудићу се да кажем да са њим делим чврсто уверење да судбина балканских народа и држава треба да буде баш у њиховим рукама. Када смо били у Вашингтону, сећам се колико ми је било тешко да одбијем оно што је Гренел тражио, али чак и када смо то из јасних разлога морали да учинимо, он није затварао врата и није претио и није доносио одлуке о кажњавању оних који су имали другачији став или који нису желели да буду сто одсто послушни", нагласио је Вучић.

Истакао је да верује да само таква слободна и самостална Србија може бити истински и поуздани партнер и пријатељ САД и свих других актера у међународној заједници

"Његово познавање српске националне филозофије допринело је да за време његовог мандата исписујемо странице унапређења дуге историје српско-америчких односа сведочећи истину о дешавањима на КиМ и другде у нашем региону и након свог посредничког мандата он је доживљен као правичан и праведан и далеко изван граница наше земље. И зато је заузео посебно место у народу Србије и код наших грађана", рекао је Вучић.

Посебно је истакао Гренелову сарадњу са српским представницима.

"Показао је истинску посвећеност добробити српског народа, али и других народа који живе на овим просторима. Оно што је његова главна карактеристика је да је економију претпостављао политици. Да је добро разумео да када будемо решили економске проблеме, да ћемо решити и политичке проблем", рекао је Вучић.

Одајући признање Ричарду Гренелу, поново је истакао да потврђујемо нашу непоколебљиву посвећеност јачању пријатељства и сарадње Србије и САД.

"САД 1776. и модерна Србија 1804. градили су своје куће на истим вредностима. Вредностима које су, чини ми се, никада актуелније данас", поручио је Вучић.

Захвалио је Гренелу на изузетним напорима на унапређењу односа Србије и САД.

"Хвала вам на напорима које улажете у изградњу мира и нормализацију односа у нашем региону. Посебно вам хвала што говорите ствари које знате да се многима ни у САД, ни на Западу неће допасти, али се трудите да говорите истину и имате тај приступ и интелектуалног и политичког поштења какав изразито мали број људи у нашој бранши има. Хвала вам и честитам вам још једном", закључио је председник Србије.

Гренел: Међународна заједница да изврши притисак на Куртија да примени споразуме

Ричард Гренел рекао је приликом уручења Ордена српске заставе првог реда да међународна заједница мора да изврши притисак на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да примени претходно потписане и договорене споразуме између две стране.

"Сада притисак мора бити на господину Куртију да спроведе оно што је господин Тачи обећао. Он то не ради и верујем да међународна заједница има одговорност да изврши притисак на њега да апсолутно преузме те обавезе", рекао је Гренел у Председништву Србије.

Гренел је оценио да је много више постигнуто у дијалогу између Београда и Приштине пре него што је Курти постао главни преговарач, иако је процес увек био тежак.

Истакао је и да је бивши председник САД Доналд Трамп дошао на идеју да у дијалогу између Београда и Приштине акценат буде на економији, а не на политици.

"Његова визија је била да у овом региону економију, радна места, ставимо на прво место пре политичких преговора и политичких речи", рекао је Гренел.

Гренел је захвалио Вучићу, Влади Србије, као и целом српском народу на одликовању и рекао да му је то велика част.

Подсетио је да је пре три године добио сличну награду и од приштинских власти и да је вероватно једина особа која је икада добила такву врсту признања од обе стране.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара