Читај ми!

Одаловић: Курти обесмислио сваки договор; занемарује се истрага о несталим лицима

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић истиче, поводом решења "велике петорке" које је предочено Београду и Приштини, да га брине што је већина претходних модела међународне заједнице било чињење уступака Приштини. Каже да постоји притисак западних земаља да се дође до договора пре председничких избора у Сједињеним Државама. Наводи и да је важно да државе које нису признале независност такозваног Косова чују истину о дешавањима на Косову и Метохији, осврнувши се на говор премијерке Србије Ане Брнабић на седници Савета безбедности Уједињених нација (УН). Указује да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти упорно занемарује отварање истраге о несталим Србима на КиМ.

Вељко Одаловић каже за РТС да није извесно да ли ће бити разговора између председника Србије Александра Вучића и Аљбина Куртија у Бриселу након што је "велика петорка" недавно посетила Београд и Приштину.

"Претпостављам да ће се изјашњавати о документима које је предложила такозвана 'велика петорка'. Међутим, брине ме да је то још један документ међународне заједнице у својеврсној хиперинфлацији различитих докумената, а и даље не знамо какав ће бити крај саге. Траже се нови модели и решења, а све што су до сада урадили су уступци Приштини и њиховом пројекту стварања независне државе на територији Републике Србије", каже Одаловић.

Истиче да је "велика петорка", неформална група са добрим намерама, која заступа интересе пет утицајних земаља и да се врши притисак да до договора дође пре председничких избора у САД-у и европских избора.  

"Питање је ко ће од актуелних емисара имати нови мандат и да ли ће планови бити исти као и сада", истиче Одаловић.

Курти игнорише споразуме и расписивање избора на северу КиМ

Одаловић наводи да је опасно што је Резолуција 1244 – први документ који је практично озваничио долазак међународне цивилне и безбедносне мисије – потпуно девастирана, али да и даље живи због става Русије и Кине које не признају независност тзв. Косова.

Такође указује да Приштина не спроводи одредбе Бриселског споразума из 2013. године, а поготово тачку која се односи на формирање Заједнице српских општина (ЗСО).

"Курти игнорише и захтев да се распишу избори у четири српске општине на КиМ. И до сада му је ишло добро. Ми ни у наредним месецима нећемо моћи да организујемо изборе по задатим роковима. Све је обесмислио", каже Одаловић.

Важно да се сазна истина о насиљу над Србима

Одаловић указује да се над Србима на Космету врши насиље и да је свет захваљући говору премијерке Србије Ане Брнабић у УН-у сазнао истину о обесправљонсти Срба на територији КиМ.

"Било је важно да и оне земеље које не признају тзв. Косово чују истину. Представници тих држава имају право да сазнају шта се тамо дешава. Заправо, да се увиди како разне мисије међународне заједнице нису оствариле свој мандат", истиче Одаловић.

Са друге стране, наводи да се Приштина користила лажима према којима је и Српску православну цркву (СПЦ) покушала да увуче у политичке калкулације и тако занемари тему несталих Срба на територији КиМ.

"Они сада покушавају да пласирају причу да се возилима свештенства превозило наоружање или да је манастир у Бањској послужио као нека врста војне базе. Ту агенду спроводе у континуитету, али нико да помене нестала лица. Курти не жели да се бави тиме јер би се у случају истраге појавила тела Срба и потврда о извршеним зверствима", закључује Одаловић.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара