Читај ми!

Вучевић: Војна сарадња са Кином модернизује одбрамбене капацитете ВС

Војна сарадња Кине и Србије подржава модернизацију одбране Србије и оснажује њене одбрамбене капацитете, каже министар одбране Милош Вучевић за кинески државни медиј Глобал тајмс.

Милош Вучевић је у изјавио да се радује даљем развоју сарадње Кине и Србије, посебно у области одбране.

Према Вучевићевим речима, испоруком кинеског противваздушног ракетног система средњег домета ФК-3, као и кинеских беспилотних летелица ЦХ-95 и ЦХ-92А, Војска Србије значајно јача и стиче способности које није имала. 

"Наставићемо да унапређујемо наше способности, како у људским ресурсима, тако и у наоружању и војној опреми, како бисмо могли да заштитимо свој народ, где год да живи, и како бисмо били гарант независности Србије", истакао је Вучевић.         

Министар је нагласио да су све одлуке у вези са набавком опреме и модернизацијом војске засноване на темељним анализама и стручним проценама надлежних органа Министарства одбране и Војске Србије. 

"Кина не поставља никакве услове за сарадњу са Србијом"

Вучевић је захвалио Кини за подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије, као и због доследног и принципијелног става по питању Косова и Метохије. 

Поновио је да Србија подржава принцип "једне Кине" и осуђује све покушаје угрожавања њеног јединства у вези са питањем Тајвана.

Потпредседник Владе је истакао да Кина, за разлику од других великих сила, не поставља никакве услове за сарадњу са Србијом, наводећи да је Кина један од најпоузданијих пријатеља.

"Све у свему, односи Србије и Кине су последњих година изузетно блиски и развијају се углавном захваљујући одличним односима два председника – Александра Вучића и Си Ђинпинга. О традиционалном гвозденом пријатељству сведочи и чињеница да ће се за две године обележавати 70 година од успостављања дипломатских односа између наше две земље", нагласио је Вучевић. 

Напоменуо је да Србија сматра Кину једним од кључних фактора који доприносе глобалном миру и стабилности, што се, како је навео, небројено пута доказало кинеском мирнодопском политиком и мудрим политичким потезима.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво