Читај ми!

Лајчак о посети Београду и Приштини: Испунити обавезе из дијалога, наставићемо разговоре

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да је "велика петорка" током посете Београду и Приштини изразила очекивање да две стране у потпуности испуне обавезе из дијалога и нагласио да је неприхватљиво било какво одлагање или постављање услова. Најавио је и да ће разговори ускоро бити настављени.

Лајчак је на Фејсбуку навео да је током посете Београду и Приштини, у коју је отпутовао заједно са изасланицима Француске, Немачке, Италије и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, разговарано са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем о томе како унапредити нормализацију односа и остварити напредак у примени Споразума о путу ка нормализацији.

Он је додао да је тема била и безбедносна ситуација на северу КиМ. Поновио је да су чланови "велике петорке" поручили Вучићу и Куртију да догађаји од 24. септембра представљају "јасну ескалацију без преседана", што, како је рекао, показује да су и деескалација и нормализација сада хитније него икада раније.

"Заједно са нашим партнерима, уједињени смо у осуди терористичких напада и наглашавамо да сви починиоци морају бити приведени правди", рекао је Лајчак и додао да се очекује "пуна сарадњу Србије у том погледу".

Он је додао да догађаји од 24. септембра не мењају чињеницу да су Београд и Приштина раније ове године постигли Споразум о путу ка нормализацији односа.

"Током наших разговора пренели смо очекивање да Косово и Србија у потпуности испуне своје обавезе из дијалога. Било какви услови или одлагања су неприхватљиви. Захваљујем се својим партнерима на овој посети и ускоро ћемо наставити наше разговоре", поручио је Лајчак.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво