Читај ми!

Шефови дипломатија ЕУ о КиМ у Луксембургу, шта ће бити на столу

Шефови дипломатија ЕУ ће у понедељак на састанку у Луксембугу расправљати о ситуацији на Косову и Метохији после сукоба у Бањској и најновије посете дипломатских изасланика ЕУ и САД Београду и Приштини, најављено је у седишту Европске уније у Бриселу. Односи Београда и Приштине биће једна од тема самита шефова држава и влада ЕУ у четвртак и петак у Бриселу.

Главна порука дебате шефова дипломатија у понедељак биће да у садашњој ситуацији европска перспектива за Београд и Приштину није могућа, изјавио је високи званичник ЕУ уочи састанка у Луксембургу.

Најавио је да ће високи представник Борељ и изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак известити министре  о разговорима обављеним током викенда у Београду и Приштини

"Став високог представника Бореља је јасан – после насиља две стране морају да се врате дијалогу по окриљем ЕУ. Без успешног завршетка дијалога неће бити европске перспективе за Београд и Приштину, то мора бити јасно речено", изјавио је званичник ЕУ.

На столу неће бити конкретан предлог могућих мера против Београда

Према његовим речима, у понедељак у Луксембургу на столу неће бити конкретан предлог могућих мера против Београда, али, како је рекао  "после насиља на северу Косова све опције су на столу".

"Након инцидента у Бањској, захтевали смо од Београда и председника Вучића да буду транспарентни у вези са особама одговорним за напад. Интензивно смо разговарали и видећемо шта ће бити став земаља чланица", наводи званичник ЕУ.

Према дипломатским изворима у Бриселу, на ранијем интерном састанку у октобру једанаест земаља чланица је затражило увођења мера према Србији, ако истрага о Бањској докаже умешаност Београда.

Неколико земаља сматра да је потребан избалансиранији став ЕУ у мерама према Београду и Приштини.

"Неке земље сматрају да није добро што постоји политичка асиметрија између Косова и Србије. Мере су уведене за Косово јер смо сматрали да премијер Курти није испуњавао обавезе које је прихватио у дијалогу, али предстојећи састанци ће показати какав је став земаља чланица", наводе европски званичници.

Министри спољних послова ће у понедељак у Луксембургу расправљати о ситуацији на Блиском истоку, Нагорно-Карабаху и о рату у Украјини и односима са Кином и земљама Централне Азије

Ситуација на Косову биће једна од тема самита лидера Европске уније 26. и 27. октобра, на којем би требало да буду усвојени и закључци о дијалогу Београда и Приштине.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво