Читај ми!

Конференција посвећена КиМ у Вашингтону

У Вашингтону је одржана Конференција посвећена Косову и Метохији, прва са том темом на америчком тлу. Жеља организатора је да у Америци одјекне српски глас и да се представе ставови Србије.

Конференција "Јачање веза, молитва за мир, стабилност и правду", посвећена Косову и Метохији, привукла је велики број лидера српске дијаспоре и других гостију.

Догађај је организовала Амбасада Србије у Вашингтону, са жељом да српску заједницу у Америци покрене на подршку Србима на Косову и Метохији, али и да америчкој јавности и српској дијаспори скрене пажњу на тешке услове живота са којима се Срби тамо свакодневно суочавају.

"Донели смо борбу за Косово и Метохију овде у срце америчке престонице, у Вашингтон, у условима који су тежи него икад за наш народ на КиМ. Зато је било важно да се српски глас чује и кроз брифинге које смо организовали за представнике више од четрдесет земаља“, рекао је Марко Ђурић.

Директор Управе за Сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поручио је да је улога дијаспоре у проширивању истине у свету изузетно битна, зато што припадници дијаспоре знају не само два језика него знају два менталитета.

Посебни гости били су представници Срба са Косова и Метохије.

Далибор Јевтић, градоначелник Штрпца, истакао је да је реч наших сународника у САД веома важна.

"То је оно због чега смо и ми делимично овде, да покушамо да нађемо те канале комуникације, да успоставимо сарадњу на институционалном нивоу са америчким универзитетима", каже професор Небојша Арсић, ректор Приштинског универзитета у Косовској Митровици.

Присутне је на почетку поздравио амбасадор Марко Ђурић, а међу главним говорницима били су и Арно Гујон, епископ источно-амерички Иринеј, вашингтонски стручњак Бранко Терзић и мотивациони говорник Ник Вујичић.

Одржан је и низ панела, на којима се поред осталог говорило о хуманитарном раду, где су учествовали Кети Фенслоу, председница хуманитарне организације "Наши Срби" из Чикага, и Арно Гујон.

Новинар и књижевник Бранко Микашиновић награђен је председничком медаљом за свој дугогодишњи рад, одлуком председника Србије Александра Вучића:

"Значи врло много за мене. То је диван знак пажње самог председника Вучића, нашег амбасадора, а и наше драге земље Србије", рекао је Микашиновић.

Нема сумње, после сада већ другог скупа "Јачање веза" у Вашингтону да су везе између српске дијаспоре и Србије јаче и осмишљеније него раније и да су многе идеје већ реализоване.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво