Читај ми!

Човић: Велика петорка не доноси ништа ново, желе легализацију нове реалности

Некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић каже за РТС да велика петорка данас у Београд не доноси ништа ново, и да је то компромисно решење које би на неки начин легализовало нову реалност.

Небојша Човић је у Дневнику РТС-а, поводом доласка "велике петорке" у Београд, рекао да тих "пет специјалаца, или можда боље и прагматичније названих пет јахача апокалипсе, не доносе ништа ново".

"Ја сам то назвао неким компромисним решењем, које би на неки начин легализовало неку нову реалност, а нова реалност се састоји у томе да се Албанци у Приштини наоружавају, да су добили формације које су изван резолуције 1244, да су ушли са специјалцима на север Косова и Метохије", наводи Човић.

Упитан да ли ће данас бити притисака на Београд по принципу "узми или остави", оценио је да то може лако да се деси, имајући у виду време које проводе у Београду, и пре тога у Приштини.

"То је убрзана посета по систему – спроведите ово што је договорено у Бриселу у фебруару, односно у Охриду у марту, а то значи да Србија погнуте главе иде против својих националних и државних интереса у смислу признавања некакве независности Косова", сматра Човић.

"Покушавају да угуше све што ће се чути на седници СБ УН"

Што се тиче седнице Савета безбедности 23. октобра и захтева генералног секретара УН Антонија Гутереса да буде затворена за јавност, истакао је да је то неуобичајено и да не зна да ли имају потребан број гласова за тако нешто, јер Русија и Кина могу да ставе вето.

"Мислим да они покушавају да угуше све оно што ће се чути, једним делом се чуло и на Скупштини Уједињених нација од стране председника Републике. Верујем да ће излагање бити веома јасно и од председнице Владе, која је имала сасвим добар наступ на Берлинском процесу у Тирани. Они не желе да се чују одјеци и због тога што је овде еклатантан пример кршења међународног права", сматра Човић.

"Резолуција ЕП није обавезујућа, али је упозоравајућа"

Када је реч о резолуцији Европског парламента, Небојша Човић истиче да она није обавезујућа, али је упозоравајућа и отрежњујућа.

"Упозоравајућа је да по ко зна који пут схватамо с ким имамо посла, а отрежњујућа је да једноставно морамо да издржимо. Неће ти притисци дуго трајати. Имаће они забаву, као што имају сваки дан, али са већим интензитетом у месецима и годинама који долазе. Иду им избори у Европи, Америци, низ других ствари и жаришта", сматра Човић.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије