Читај ми!

Билчик: Резолуција о дешавањима на КиМ истиче подједнаку одговорност Београда и Приштине

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик каже да Резолуција Европског парламента о дешавањима на Косову и Метохији, која је усвојена данас, није само порука за једну страну, већ да шаље поруку да прошлост мора да се превазиђе како се не би поновила и да се у њој истиче подједнака одговорност Београда и Приштине.

Владимир Билчик је за Танјуг рекао да "Резолуција Европског парламента о недавним дешавањима у дијалогу Србија–Косово" поручује шта треба да уради Београд, али да исто тако Европска унија очекује да Приштина покаже озбиљну посвећеност дијалогу, преговорима и питањима на која се односи дијалог, попут оснивања ЗСО, смањивања тензија, спровођења пуне истраге о свим насилним инцидентима, укључујући и нападе на Србе, као што је онај на Бадње вече ове године.

"То све пише у резолуцији и то је важно", рекао је Билчик.

Истакао је да се у Резолуцији помиње и јасна порука у вези са мерама, за које каже да ће се разматрати или уводити након завршене пуне истраге и само ако се појасни шта се догодило у Бањској.

"Зато нам требају чињенице. Имамо и јасне поруке о ескалацији са свих страна, и то је веома важно", рекао је Билчик.

Наглашава да није био срећан у почетку због доношења Резолуције јер се доноси у веома осетљивом тренутку.

"Одлука Српске листе да се врати изборима веома важна"

Билчик каже и да су позив председника Србије Александра Вучића косовским Србима да изађу на изборе и одлука Српске листе да се врате изборима веома важни.

"Сви морају да одраде свој део посла да се вратимо помирењу и дијалогу. Потребан нам је мир на Западном Балкану, напредак на европском путу Западног Балкана и мислим да је и то порука јасно истакнута у овој Резолуцији", рекао је Билчик.

Напомиње да би текст Резолуције требало пажљиво прочитати, јер су у њему поред критичких и политичких порука и поруке "између редова", а да је једна од њих да је потребно разумети оно што се догодило у Бањској 24. септембра.

"Бањска 24. септембра се види као нешто што је променило игру, дијалог и динамику, као и разумевање комплексности проблема и главна порука јесте да су нам потребне ‘чињенице, чињенице и чињенице’, потпуна истрага, кредибилна истрага и правда у вези са случајем у Бањској, када је дошло до смрти косовског полицајца, али и свих убијених", рекао је Билчик.

"Потребно да се сазна о каквој се операцији радило у Бањској"

Према Билчиковим речима, потребно је да се сазна шта се тачно догодило у Бањској, зашто су ти људи били тамо и о каквој се операцији радило, шта су биле намере.

"Мислим да смо ми нашу лекцију научили, односно да су односи Београда и Приштине под изузетном тензијом, да то повлачи за собом последице за људе који су тамо били, као и за недозвољене операције, илегалну трговину, илегалну размену добара, илегално кретање људи и мислим да то треба да се заустави", рекао је Билчик.

Закључује да је потребно боље разумети и утврдити све чињенице догађаја у Бањској, али наглашава и да је дијалог важан и да обе стране морају да му се врате.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво