Вучић: Радоичић ће одговарати пред нашим органима; видећемо који пакет доноси велика петорка

Председник Александар Вучић каже да ће се видети какав ће "пакет" 21. октобра донети изасланици из пет земаља, чији је долазак најављен за крај месеца. Поручује да иде у Њујорк на седницу Савета безбедности УН 23. октобра о извештају Унмика. Истиче да ће Милан Радоичић одговарати пред нашим органима, те да тек предстоји оптужница. У безбедносним круговима војске воде се истраге о могућим пропустима појединаца у случају Радоичића, каже Вучић.

Одговарајући на питање да ли очекује додатне притиске током посете "петорке", у којој су изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, изасланици председника САД, Француске, Немачке и италијанске премијерке – Габријел Ескобар, Емануел Бон, Јенс Плетнер и Франческо Тало, Александар Вучић је рекао да не зна шта значе додатни притисци јер се свакога дана, како каже, суочава са притисцима.

"То вам је живот, то вам је посао. Сучавате се са спољним притисцима, са онима који би да руше Србију на различите начине, не верујем да је то случај са ‘петорком‘, верујем да они желе да на другачији начин поставе проблеме око решавања кризе на КиМ. Надам се, видећемо какав је то пакет и шта доносе 21. октобра", рекао је Вучић новинарима током обележавања 45 година Института “Дедиње.

Додао је да се суочава с тим да један део људи жели споља да ограничи Србију, да спусти снаге Србије и у томе проналази помагаче у нашој земљи.

"Идем на седницу СБ УН о извештају Унмика"

Вучић је рекао и да ће 21. октобра ићи у Њујорк на седницу Савета безбедности УН која се одржава 23. октобра и да га поред тога очекује много важних догађаја.

Најавио је да се припрема отварање ауто-пута у суботу, а да у недељу одлази у Кину, те да га после повратка очекује долазак међународних посредника у Београд.

"Пре тога ћемо имати отварање железничке станице 20. октобра, они долазе 21. октобра а ту ноћ већ идем у Њујорк на седницу Савета безбедности која је 23. октобра, тако да нисам имао баш много времена, али не морају да брину, увек постоје људи који би желели да Србији буде што горе да тада њима буде боље", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише оптужбе на рачун пројекта ЕКСПО 2027. и да ће се новац трошити нетранспарентно.

Нагласио је да није чуо да неко брине за ЕКСПО.

"Али ако мислите на неке наше, нисам баш стигао све да пратим последњих дана, у гужви сам какву не памтим у претходних 10-11 година", рекао је Вучић.

"Радоичић ће одговарати пред нашим органима"

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао и да ће Милан Радоичић, кога Тужилаштво терети за тешка кривична дела која је сам признао, да одговара пред нашим органима и да тек предстоји подизање оптужнице.

"Не бих да браним Радоичића јер он одговара пред нашим правосудним органима и тек му предстоји оптужница, када се истрага спроведе, да ли ће бити проширења истраге или не, то је на надлежним државним органима. Они ће установити све те чињенице", рекао је Вучић.

Додао је да је Радоичић улагао новац у своју кућу на КиМ, и да није износио паре из Србије.

"Спроводи се истрага, нисам тужилац и нисам судија да бих доносио било какву пресуду, то би било противправно", рекао је Вучић.

Додао је да тужилац Радоичића гони за веома тешка кривична дела која је сам признао.

"Сам је признао, није било потребе да чујете било кога другог, човек је дошао и рекао 'ја сам то урадио' и понудио себе", рекао је Вучић и додао да ће истрага бити настављена, а оптужница подигнута.

"Сви аспекти истраге биће покривени, одакле новац за оружје на црном тржишту, све ће бити установљено. То је наша обавеза и ми ћемо свој посао да обавимо", закључио је Вучић.

Истрага о могућим пропустима у вези са Радоичићем

Истакао је и да се у безбедносним круговима војске воде истраге о могућим пропустима појединаца у раду у вези са догађајима повезаним са Миланом Радоичићем.

"Све се испитује, радимо то и у круговима војске, све радимо и добићете саопштење о томе", рекао је Вучић.

Коментаришући наводе о везама полиције и Беливуковог клана, Вучић је рекао да су то аномалије које се увек показују у друштву и да је јасно да је та криминална група уживала нечију подршку.

"Али је држава после одређеног времена то препознала и у потпуности сасекла. У корену. И уништила комплетан клан. Не може ниједан велики клан да настане, а да не постоје људи који су пружали помоћ", рекао је Вучић и нагласио да је испитивање поводом тога у току и да се нада да ће се ускоро бити предочени и резултати.

"Рецесија у ЕУ свакако може да утиче на Србију"

Одговарајући на питање новинара да ли би рецесија у 10 земаља ЕУ могла да утиче и на Србију, Вучић je рекао да то свакако може да утиче на Србију, јер је земља добрим делом везана за ЕУ, иако ове године нешто мање у трговинској размени него претходне.

“Претходне нешто мање него пре три године, али и даље убедљиво најзначајнији партнер нам је ЕУ. То је тржиште за наше производе и због бројних и њихових, али и других фабрика које долазе са азијског континента, тако да крајње тржиште и исходиште за ту робу је западна Европа и када год они имају нижу потрошњу и рецесију, наравно да ми то осећамо", рекао је председник.

Додао је да Србија очекује “пристојан раст ове године“ који ће бити на нивоу оних који у Европској унији имају највиши раст, или можда чак више од тога.

"Ми тиме смањујемо разлику у степену развоја између нас и њих, али да је ситуација једноставна, посебно после ових последњих сукоба у Израелу, наравно да није, али шта да радите, не можете да бирате време у ком живите и не можете увек и у потпуности да утичете на околности кроз које пролазите", рекао је председник.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара