Други дан Самита у Гранади – почетна тачка дебате о проширењу ЕУ, биће речи и о ситуацији на КиМ

Лидери Европе данас се окупљају у Гранади у ужем формату, 27 земаља чланица наставља дебату. Разговарају о томе када би неки од оних који су били јуче на ширем Самиту европске политичке заједнице  могли да се придруже ужем клубу који се зове ЕУ. Очекује се да ће бити речи и о КиМ.

Лидери ЕУ настављају у Гранади Самит на којем ће главне теме бити миграције и припреме за будуће проширење Уније.

Лидери Европе данас се окупљају у Гренади у ужем формату, 27 земаља чланица наставља дебату.  Разговарају када би неки од оних који су били јуче на ширем Самиту европске политичке заједнице  могли да се придруже ужем клубу који се зове ЕУ.

Та расправа је у току тренутно у Гренади, то је тема која се назива стратешком за ЕУ, поред тога је и миграција на дневном реду. Може се очекивати да ће бити речи и о актуелним односима Београда и Приштине после инцидената на КиМ 24. септембра. Тешко је говорити о приступу ЕУ без решавања неких спорова који постоје, то је за РТС потврдио уочи самита председник Европског савета Шарл Мишел.

Могуће је, као што је најавио председник Србије, да се неке земље изјасне о њиховом виђењу ствари.

Главна тема је како ЕУ треба да се припреми, а то су питања буџета, како поделити евентуално проширеној Унији садашњи буџет.

"Сврха одређивања датума је да мобилише политичку енергију како би се ствари покренуле. Добро је имати хоризонт и циљ, али то не значи да је то прецизан датум. Ако немамо хоризонт, људи ће мислити да имамо времена. Немамо времена, превише дуго траје процес проширења, сада је Украјина дошла као нови кандидат и покренула све државе које стоје у реду и тај ред ће се кретати брже", рекао је високи представник ЕУ за спољне послове и безбедност Жозеп Борељ.

Канцелар Немачке Олаф Шолц каже да се разговара о проширењу Европске уније, каже и да је намера да се напокон приме земље Западног Балкана у Европску унију после две деценије обећања, има таквих планова и за Молдавију и Украјину, а перспектива постоји и за Грузију.

''Лидери Уније су себични, не би волели да се приме у чланство друге земље јер би тако добиле и финансијска средства. Они то зову замором од проширења, што је потпуно нефер за земље кандидате за чланство. Потребно је да поделимо са тим земљама оно што имамо јер су нам у сваком случају потребне", рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан.

Данашњи Самит би могао да се сматра као почетна тачка у дебати о проширењу ЕУ, чије ће наредне станице бити већ почетком новембра, када се очекује годишњи извештај Европске комисије.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије