Петковић са шефицом Мисије УН на КиМ о политичко-безбедносној ситуацији у јужној српској покрајини

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је са специјалном представницом генералног секретара УН и шефицом Мисије УН на КиМ (Унмик), Каролин Зијаде, са којом је размотрио политичко-безбедносну ситуацију на Косову и Метохији, у светлу недавних, трагичних догађаја у селу Бањска, у општини Звечан.

Петар Петковић је подсетио да је Београд небројено пута, више од годину дана упозоравао међународну заједницу да свакодневно насиље и терор Аљбина Куртија над српским становништвом на северу Косова и Метохије, могу довести до трагедије и несагледивих последица, што се у ноћи између 23. и 24. септембра, нажалост и догодило.

Иако Приштина упорно настоји да фингираним подацима и кампањом лажи окриви Београд за недавне догађаје у Бањској, директор Петковић је подсетио да се Београд, увек, доследно залагао за мир и стабилност у покрајини и да српској страни инциденти нису били потребни, већ да је сва одговорност за  последња дешавања на Приштини, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је истакао да је на северу Косова и Метохије потребно обезбедити веће присуство припадника Кфора и Еулекса, што би довело до веће безбедности српског народа.

Такође, Петковић је нагласио да је неопходно повлачење косовске полиције са севера Косова и Метохије, јер, како је рекао, она по Бриселском споразуму нема шта да тражи на северу и грађани је виде искључиво као окупациону снагу, што се свакодневно и показује насиљем и терором који спроводе.

Директор Петковић је указао и да су последњи догађаји недвосмислено показали да је Србима на Косову и Метохији неопходно омогућити што хитније формирање Заједнице српских општина, кроз коју би била обезбеђена колективна и индивидуална права српског народа, како је предвиђено Бриселским споразумом, а што приштинске власти одбијају да спроведу, више од десет година.

На крају разговора, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је шефици Унмика  изнео очекивања Београда да ће мисија на чијем је челу заузети балансиран и објективан приступ у сагледавању недавних трагичних догађаја и у њиховом презентовању у њеном наредном извештају. 

Састанку је присуствовала и представница генералног секретара УН и шефица Канцеларије УН у Београду Мари Јамашита

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара