Смањене залихе лекова на северу КиМ – Елек: Налазимо се пред хуманитарном катастрофом

Ванредно стање на Северу КиМ одражава се и на смањење медикамената у болници у северном делу Митровице. Директор Клиничко-болничког центра Златан Елек каже да, ако се оваква ситуација настави, прети хуманитарна катастрофа. Административни пункт Брњак, на северу Косова и Метохије, од данас је отворен за кретање у оба смера, док је на Јарињу могуће само у једном смеру. У близини града, у Сувом Долу, обијена је православна црква. У Приштини је подигнута још једна оптужница за наводне ратне злочине.

У болници у Митровици све је мање неопходних лекова, упозорава директор Клиничко-болничког центра Златан Елек. Подсећа да од 2021. године, када је одбијена последња јавна набавка, центар нема континуирано снабдевање преко потребним лековима.

Понестаје кисеоник и све је мање залиха лекова за онколошке пацијенте, којих има све више. Њима недостају неопходне терапије, а значе им живот, истиче Елек.

"Недостају нам лекови то је тачно, уназад три године радимо на залихама од када је на власти Аљбин Курти. Не дозвољава се било какво доношење лекова у КБЦ. Ја сада могу да тврдим да се КБЦ и становништво овде налази пред хуманитарном катастрофом, ако се овако настави“, каже Елек.

Кретање између централне Србије и средина на северу Косова и Метохије је ограничено због блокаде прелаза Јариње, преко којег може да се изађе, али не и да се уђе на север.

На пункту Брњак код Зубиног Потока од данас је могуће кретање у оба смера, али је пракса да се лекови, новац и друге потребе и трансакције обављају преко Јариња.

Према наводима из полиције, пункт Јариње је и даље блокиран за улазак из централне Србије због полицијске претраге терена.

Из полиције стиже и информација да је претрага настављена и у околини Бањске, десет дана после оружаног сукоба.

Оружани сукоб, али не последњи, већ онај из 1999. године за последицу има и готово свакодневно подизање оптужница за ратне злочине. Још једна је данас подигнута у Приштини, за наводно сексуално насиље.

Овога пута против особе са иницијалима З. В., која се налази у притвору правосудних власти у Приштини.

У саопштењу о подизању оптужнице нису наведени детаљи, попут националности окривљеног и где је починио злочин.

Ово је шеста оптужница Специјалног тужилаштва за сексуално насиље током рата на Косову и Метохији, од којих су две подигнуте у присуству окривљеног, а четири за суђење у одсуству.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије