Хил: Повлачење трупа и хапшење Радоичића добри кораци, дијалог ће морати да се настави

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил каже да су повлачење трупа са административне линије и хапшење Милана Радоичића добар корак, као и да је у интересу Вашингтона проналжење политичког решења за ситуацију на Косову и Метохији.

Кристофер Хил је у интервјуу за агенцију Танјуг рекао да нема сумње да је дошло до повлачења мањег дела трупа и да се, у том смислу, ствари крећу у добром правцу.

"Могу да кажем и да ми имамо потврду о смањеном броју трупа. Проблем овде није војни већ је, заправо, политички", рекао је Хил.

Истакао је да појачано присуство трупа дуж административне линије са Косовом и Метохијом изазива забринутост, те да су САД замолиле српско руководство да повуче трупе.

"Веома нам је драго што можемо да кажемо да се то и догодило", нагласио је амерички амбасадор.

Говорећи о дешавањима у Бањској 24. септембра, Хил је рекао да ЕУ и САД желе да знају шта се тада тачно догодило.

"Мислим да је хапшење Радоичића који је, чини се, признао кривицу за већину ствари које су се догодиле, било добар корак. Међутим, мислим да сви желимо да знамо о чему се заправо овде ради, шта су желели да постигну, одакле им све то оружје и муниција", рекао је амерички дипломата, додавши да разговор о правим проблемима зависи од јасног увида у то шта су ти људи заправо покушавали да учине и шта су желели да постигну.

"Срби морају да знају шта могу да очекују од живота на КиМ"

Коментаришући чињеницу да је 11 одсто Срба напустило КиМ откако је Аљбин Курти дошао на власт, Хил каже да су те бројке узнемирујуће. 

"Мислим да то говори у прилог томе да нам је потребно политичко решење. Потпуно је јасно да не постоји војно решење за овај проблем. Потребно нам је политичко решење, потребно нам је решење са којим ће се српска заједница осећати као да зна каква је будућност чека", истакао је амерички амбасадор. 

Напоменуо је да Срби морају да знају шта могу да очекују од живота на КиМ, те да је потребно формирати Заједницу српских општина, а да Приштина, заузврат, очекује могућност да се прикључи различитим безбедносним и економским међународним организацијама.

"Мислим да су на столу управо они елементи којима је место ту и знам да је тешко фокусирати се на њих, поготово кад смо видели кризу у последњих неколико дана, али криза не значи да можете да игноришете оно што морате да учините, а то је да се дође до политичког решења", нагласио је Хил.

"Желимо да видимо формирање ЗСО"

Хил је истакао да је у интересу САД да се настави са проналажењем политичког решења заснованог на јасним елементима који су део договора постигнутог пре пет или шест месеци.

"Ми желимо да видимо формирање ЗСО. Фер је рећи да господин Курти није ентузијастичан по том питању, али мислим да разуме да је то један од кључних елемената на столу, исто као што морамо да наставимо са интернационализацијом која подразумева могућност Косова да се прикључи различитим међународним организацијама. То нису лаки кораци за српску страну, али то је део свеукупног договора", навео је Хил.

Нагласио је да је свима потребно смиривање тензија и схватање да ће ускоро Срби и Албанци на КиМ морати да нађу начин да живе као комшије.

"Овакве кризе морају бити замењене политичким процесом који чини да се сви осећају угодно, тако да кад се пробуде ујутру не морају да брину о безбедносним проблемима. Циљ нам је да то учинимо", поручио је Хил.

"САД апсолутно посвећене успеху дијалога"

На питање о будућности дијалога Београда и Приштине и договора из Брисела и Охрида, амерички амбасадор истиче да дијалог мора да се настави колико год да је тежак за учеснике.

"Што се улоге САД тиче, ми смо веома привржени дијалогу, у свакодневном смо контакту са свим странама – Србијом, представницима из Приштине, али нарочито са нашим партнерима из Европске уније. Мислим да сви на Балкану треба да схвате да Америка и Европска унија имају много ствари које морају да ураде заједно и урадићемо их заједно. Нећемо бити раздвојени по питањима  попут Косова, бићемо јединствени. Мислим да ћемо се вратити процесу дијалога и господин Лајчак, који је понео тешко бреме радећи ово, очигледно ће морати да настави да то ради још неко време", рекао је Хил.

Нагласио је да су САД апсолутно посвећене успеху процеса дијалога јер сматрају да је то једини начин да се настави напред.

петак, 19. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару