Орлић Шеферу: Био би апсурд да тзв. Косово буде још и награђено чланством у Савету Европе

Председник Народне скупштине Владимир Орлић састао се са известиоцем Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) Акселом Шефером, изразивши опредељење за даљи наставак сарадње.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Орлић је обавестио Шефера о свакодневном терору, насиљу и угрожавању безбедности српског народа на КиМ, неприхватљивом односу Приштине према претходно потписаним споразумима, флагрантним покушајима да се изазове ескалација и уништи сваки дијалог, саопштила је Народна скупштина.

"Ситуација на КиМ је изузетно тешка и таква је искључиво кривицом Аљбина Куртија. Представљало би апсурд да, након свега што ради, тзв. Косово буде још и награђено чланством у СЕ. То не каже само Србија, исто кажу и многи други у Европи“, рекао је Орлић.

Додао је да је "став Србије јасан и да га је више пута поновио председник Александар Вучић – дијалог је једини исправан начин да се дође до било каквог одрживог решења, за разлику од Куртија, ми желимо мир".

Орлић је током састанка указао на свеукупни напредак који је наша земља остварила у бројним областима, а посебно демократских стандарда, владавине права, људских и мањинских права у Републици Србији, наводи се у саопштењу.

Известио је саговорника о успешно комплетираној реформи правосуђа, започетој променом Устава прошле године, припреми читавог сета закона у директној сарадњи са Венецијанском комисијом, као и њиховом усвајању.

Како је нагласио, овај процес текао је транспарентно и инклузивно, обезбедивши независност и самосталност судија и тужилаца на највишем нивоу од увођења вишестраначја у Србији.

"Релевантне оцене ЕУ у поглављима 23 и 24, која се управо баве питањима фундаменталних права и борбе против корупције, кажу да је Србија постигла напредак", рекао је Орлић.

Нагласио је да исто важи и за безбедност новинара, рад парламента, као и испуњавање препорука ОДИХР-а и других предлога политичких странака кроз међупартијски дијалог.

"Све ово јесу области у којима смо постигли напредак, омогућили више слободе и демократије него икада пре“, додао је Орлић.

Известилац Шефер, заједно са представницима Секретаријата ПССЕ, борави у мониторинг мисији и састаће се са делегацијом Народне скупштине Републике Србије у ПССЕ, посланичким групама и члановима Одбора за уставна питања и законодавство.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво