Велика Британија шаље још око 200 војника у састав Кфора

Велика Британија ће упутити око 200 додатних војника у састав Кфора након повећања тензија у северном делу КиМ, саопштила је британска влада.

Након захтева врховног команданта савезничких снага за Европу и одобрења Северноатлантског савета, Велика Британија ће у наредним данима распоредити око 200 војника из Првог батаљона Краљевског пука принцезе од Велса да се придруже британском контингенту од 400 војника који је већ на КиМ у склопу годишње вежбе, наводи се у саопштењу британске владе.

Јединица британске војске додељена је команданту снага НАТО-а на КиМ на посебан захтев врховног команданта савезничких снага за Европу америчког генерала Криса Каволија, саопштила је британска влада.

То распоређивање, пише у саопштењу, сведочи о лидерству и агилности Министарства одбране Велике Британије и обезбедиће додатну снагу и стручност НАТО-а, као део непоколебљиве посвећености Британије алијанси.

Адмирал Тони Радакин, начелник Штаба одбране рекао је да распоређивање Првог батаљона Краљевског пука принцезе од Велса показује одзив Оружаних снага Велике Британије и да Велика Британија наставља да буде основни део Алијансе, делећи војну експертизу и снагу.

"Ширење наше подршке Кфору наглашава нашу непоколебљиву посвећеност НАТО-у и безбедности региона Западног Балкана", истакао је Радакин.

Под командом НАТО-а и радећи заједно са снагама других савезничких држава, снаге Велике Британије биће на располагању за извођење операција у складу са мандатом Кфора за очување безбедног и сигурног окружења и слободе кретања за све људе на КиМ, истиче се у саопштењу.

"Снаге Велике Британије су преузеле кључну улогу у очувању мира и јачању безбедности у региону више од две деценије, и заједно са својим савезницима настављају да показују колективну снагу у суочавању са сложеним питањима са којима се свет данас суочава", закључује се у саопштењу.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се