Читај ми!

Старовић за РТС: Читав низ питања о трагичним догађајима у Бањској захтева хитан одговор

Државни секретар Немања Старовић рекао је за РТС да о трагичним догађајима у Бањској данас знамо много више него што смо знали у недељу или у понедељак. Приштинска страна покушава да трагичним догађајима од 24. септембра у Бањској последицама оправда узроке, истиче Старовић.

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је 24. септембар био један од најтрагичнијих дана у нашој новијој историји који је обележен највећом ескалацијом насиља на простору КиМ у послeдњих 19 година – још од трагичних догађаја 17. и 18. марта 2004. године.

"Сходно објективним ограничењима којa проистичу из добро познате чињенице да државни органи Србије немају на простору КиМ још од 1999. године пуну ефективну власт, нама није било лако да утврдимо све неопходне чињенице и постоји читав низ питања која су отворена, али ипак већ данас ми знамо много више него што смо знали у недељу или у понедељак", рекао је Старовић.

Наводи да је у ноћи између 23. и 24. септембра група Срба поставила путну блокаду у рејону села Бањска, исте ноћи је косовска полиција покушала да блокаду уклони и, у оружаном обрачуну који је уследио, живот је изгубио припадник косовске полиције.

"За то убиство нема оправдања, потребно је да се утврди ко је одговоран. Али по ономе што до сада знамо – убиство косовског полицајца није представљало циљ или намеру свега тога што је спроведено од стране српских побуњеника", истиче Старовић.

Након тога, даље наводи Старовић, у јутарњим часовима, 24. септембра, покреће се опсежна акција у којој учествује више стотина припадника косовске полиције, али не само њих.

"Одбија се покушај било каквог или колико-толико мирног разрешења ситуације која је постојала на терену и наредба, по ономе што знамо, гласи: побијте их све", рекао је Старовић.

Према његовим речима, у жестоким оружаним обрачунима од тог јутра па надаље живот губе тројица Срба.

"За нас је од посебне важности да се утврде прецизно све чињенице како је до њихове погибије дошло, с обзиром на то да постоје кредибилна сведочења која говоре у прилог томе да су у најмање два случаја Срби убијени након што су били рањени и положили оружје – да је у најмање једном случају Србин убијен из ватреног оружја након што се предао, са раздаљине мање од једног метра – у маниру класичне егзекуције", рекао је Старовић.

Питања која захтевају одговор

То представља велики злочин и због тога апелујемо на све у међународној заједници да не излазе са исхитреним закључцима у вези са трагичним догађајима на КиМ, подвлачи Старовић и напомиње да сви морао да дамо максимални допринос како би се чињенице прецизно утврдиле.

"Остаје неколико питања која захтевају одговор – због чега припадници мисије Кфор нису дошли на лице места и дали допринос да се мирно разреши ситуација, зашто није био дозвољен приступ мисије Еулекса, да ли су у тој операцији учествововале одређене паравојне формације састављене од криминогених елемената, специјално обучаваних у иностранству и због чега Еулекс не узима активнију улогу у истрази", каже Старовић и понавља: "имамо читав низ питања, има много тога што већ знамо".

Старовић је поставио питање зашто се не дозвољава оно што Србија тражи, а то је да независна комисија у којој би учествовали и наши патолози испита тела убијених Срба. Додао је да одговора на захтев Србије о нашем учешћу у истрази још нема.

Приштинска страна покушава да трагичним догађајима од 24. септембра у Бањској последицама оправда узроке, закључио је Старовић.

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара