Читај ми!

Болтон за РТС: Године преговарања доказ сложености косовске кризе

Бивши саветник за националну безбедност Беле куће и амбасадор при Уједињеним нацијама Џон Болтон оценио је да чињеница да косовска криза није решена за неколико деценија показује колико је тај проблем сложен, наводећи да међународна заједница не би смела да дозволи да опстану поделе које би могле водити ка новим конфликтима.

"Чињеница да (косовска криза) није решена за неколико деценија показује колико је ово питање сложено. Моје мишљење је одувек оно што је некадашњи државни секретар Џим Бејкер рекао о Блиском истоку, Израелу и арапским државама", рекао је Болтон Радио-телевизији Србије.

"Сједињене Државе не могу да желе мир више него укључене стране", рекао је Болтон.

Узевши у обзир хаос који данас влада у Украјини, не бисмо смели да дозволимо наставак подела које би могле прерасти у конфликт, рекао је Болтон, који је у време администрације Доналда Трампа био саветник за националну безбедност.

Џон Болтон је у време администрације Џорџа Буша млађег био амбасадор САД при Уједињеним нацијама, док је за мандата Доналда Трампа био саветник за националну безбедност.

Болтон, истовремено, сматра да нису прихватљива ни лоша решења, која би "посејала семе новог конфликта".

Некадашњи амбасадор при УН је оценио и да би лидери, посебно у Србији, која због величине може више да изгуби изузећем из европских институција, требало да "покушају и потраже неки начин на који би се решила ова питања, постигла стабилност и отклониле замерке".

"Волео бих да видим да Србија и Косово превазиђу разлике. Мислим да је независност Косова ствар реалности и да се то неће променити. Питање је како решити преостале проблеме који су, очигледно, веома осетљиви за обе стране", рекао је Џон Болтон.

"Проблеми ће, на крају крајева, биће решени на овај или онај начин, и ниједна страна неће бити задовољна. Тако се овакве ствари завршавају. Мислим, мени је као странцу лако да говорим о томе. Али, има доста ствари које треба рећи свима који шкргућу зубима и улазе говорећи – гледајте, треба нам нешто коначно и сигурно како бисмо добили стабилнији Балкан и како би, на концу, сви добили погодности које доносе чланство у НАТО-у и, уколико желите, укључивање у Европску унију", рекао је Болтон.

"Људи треба да се прикључе остатку Запада и то је оно што желим да видим. Желим да видим снажнији Запад и мислим да би са Србијом био јачи. Људи треба да науче како да оставе по страни историјске проблеме", рекао је амерички дипломата.

"Опет, Американцима је лако да то кажу јер је наша историја веома кратка", закључио је Болтон.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво