Читај ми!

Лавров: ЕУ не жели да натера Приштину да формира ЗСО

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је у Генералној скупштини УН да Европска унија не жели да натера Приштину да испуни споразум о формирању Заједнице српских општина, а да НАТО помаже косовским Албанцима у стварању војске.

Сергеј Лавров је истакао да се трагична прича о неспровођењу Минских споразума за решавање ситуације у Украјини данас понавља и у ситуацији око Косова и Метохије и Србије.

"Тако и сада Европска унија не жели да натера своје штићенике са Косова да испуне споразуме између Београда и Приштине из 2013. године о формирању Заједнице српских општина на Косову и Метохији којом су предвиђена посебна права на језик и традицију", нагласио је Лавров, преноси Риа Новости.

Шеф руске дипломатије је рекао да "наставак деградације ситуације у српској покрајини Косово и Метохија не може да не забрињава". 

"Испоруке оружја косовским Албанцима и помагање НАТО-а да формирају војску, грубо крше основну резолуцију 1244 СБ УН", казао је Лавров на заседању 78. Генералне скупштине Уједињених нација.

Како је истакао, цео свет види како се на Балкану понавља трагична прича са Минским споразумима за решавање кризе у Украјини који су предвиђали специјални статус за републике Донбаса и које је Кијев отворено саботирао уз подршку Запада.

Према његовим речима, у оба случаја ЕУ је био гарант споразума и судећи по свему споразуми имају исту судбину - какав "спонзор" такав и резултат, преноси Спутњик.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара