Читај ми!

Конрад: На КиМ се дешавају провокације без повода, Немачка жели Србију као пуноправну чланицу ЕУ

Немачка амбасадорка у Србији Анке Конрад изјавила је да се на Косову и Метохији дешавају провокације без повода, што ствара прилике за нове инциденте, као и да је неопходно да се крене путем нормалиизације и да буду формиране заједнице општина са српском већином.

Говорећи на седници Одбора за споље послове о тренутној ситуацији на КиМ, посебно о положају српског народа, амбасадорка је поручила да треба кренути путем нормализације.

”Видимо провокације без повода, све то ствара нове прилике за инциденте. Ми желимо да се крене путем нормализације. Морају бити формиране заједнице српских општина за људе који живе на Северу Косова, како би имали нормалан живот и не смемо заборавити да тамо живе и припадници другух националности, желимо нормализацију живот за све“, нагласила је амбасадорка Немачке.

Истакла је да је сарадња две земље на изузетном нивоу и да се, поред значајних инвестиција, огледа и кроз подршку Немачке малим и средњим предузећима и сектор доброг управљаља.

“Све то што заједно радимо доприноси и приближавању Србије Европској унији", рекла је Конрадова, напомињући да Немачка жели да Србија буде део ЕУ и то као пуноправна чланица, а не као чланица другог реда.

Истакла је да није дошло до измене захтева Србији за прикључење, али и нагласила да се и сама ЕУ развила и да постоје нови прописи.

Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић изјавио је да, иако Србија и Немачка немају исти став по питању статуса Косова и Метохије, верује да имају заједничку жељу да се постојећи проблем реши на начин који неће изазвати дубље поделе.

Он је указао на континуирану “заглављеност“ Балкана на европском путу.

“Потребне су нам недвосмислене поруке из Европе о будућем уласку целог региона у Европску унију и охрабрени смо када такве поруке чујемо, а на нама је да урадимо наш домаћи задатак. С друге стране, мислим да је јасно да су се, у сенци ужасне трагедије у Украјини, геополитичке прилике драстично промениле и да овај регион просто не може бити остављен ван европских интеграција", нагласио је Стефановић, саопштено је из Скупштине Србије.

Стефановић је оценио да Србија и Немачка имају изузетну сарању, пре свега посматрано кроз призму високог степена немачких инвестиција у нашој земљи.

Председница Одбора за европске интеграције и чланица Одбора за спољне послове Елвира Ковач истакла је да се слаже да је геополитичка ситуација отворила могућности за проширење ЕУ и да је Србија веома активна на свим форумима, те да се нада брзом решавању ратних сукоба између Русије и Украјине и општој стабилизацији ситуације.

Члан Одбора Немање Јоксимовић изразио је задовољство што Немачка види Србију као будућу пуноправну чланицу ЕУ што је, како је истакао, стратешки спољнополитички приоритет Србије и додао да Народна скпштина и Одбор имају важну улогу у томе.

Члан Одбора Ђорђе Микетић сматра да решење за актуелна питања треба тражити у организовању конференције држава Западног Балкана са земљама Квинте и ЕУ, у циљу превазилажења постојећих проблема, како би наш регион постао регион мира и стабилности и заједно ишао ка ЕУ.

Ксенија Марковић, чланица Одбора, изразила је задовољство што Немачка види Србију као будућу пуноправну чланицу ЕУ, те истакла да даје пуну подршку Берлинском процесу и сваком виду регионалне сарадње, не само економској, већ и промовисању политичких савеза и веза.

Члан Одбора Золтан Дани уложио је примедбу да ЕУ даје већу политичку подршку Косову него Србији и нагласио да се Резолуција 1244 мора поштовати.

“Ми поштујемо Европску унију, али желимо да и Европска унија поштује нас“, рекао је Дани.

субота, 13. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару