Читај ми!

Снежана Пауновић и Милош Јовановић о ситуацији на КиМ и ванредним изборима

Само у једном дану ухапшено је троје Срба на Косову и Метохији. Ситуација полако измиче контроли, оценио је председник Србије, који ће данас о томе говорити у Уједињеним нацијама. Шта представници власти и опозиције у Скупштини кажу о тој теми, а шта о ванредним изборима о којима се данима прича у Србији, за РТС говоре Снежана Пауновић, председница посланичке групе Социјалистичке партије Србије, и Милош Јовановић, председник Нове Демократске странке Србије.

Милош Јовановић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а, на питање да ли би тражио седницу СБ УН о Косову и Метохији, рекао да би поштовао Устав Републике Србије и своју реч, заклетву које је дао на Уставу и Мирослављевом јеванђељу.

“Иначе бих поштовао и закључке нашег Савета за националну безбедност који је рекао крајем прошле године да је француско-немачки предлог споразума апсолутно неприхватљив, јер предвиђа да прихватимо дефакто сецесију, како они кажу, независност, у нашој јужној покрајини. На крају се испоставило да је тај предлог споразума прихваћен. Александар Вучић га је прихватио и потпуно померио оквир косовске кризе, и ми данас причамо нажалост о томе да формализујемо признање које је усмено дато кроз прихватање тог чувеног и потпуно противуставног и антидржавног француско-немачког споразума“, навео је Јовановић.

Дошли смо, наводи, у ситуацију да Приштина вршља по северу КиМ, да хапси како кога стигне, када хоће и где хоће.

Напомиње да када се ставе барикаде, не могу да се уклоне да нисмо добили ништа заузврат.

Снежана Пауновић је истакла да је то “политичка платформа на којој ће уважени колега Јовановић очигледно покушати да добије гласове грађана Србије и једна слика која је далеко од реалности“.

“Не спорим ја да ви са позиције опозиционог посланика или лидера једне опозиционе странке можете да направите платформу која каже, како смо чули, Вучић је прихватио француско-немачки споразум. Мање-више да сад парафразирам, али оставио српски народ на цедилу. То једноставно као такво не стоји. Зато што ми имамо ситуацију која траје више од две деценије и коју некако стављамо под тепих кад год нам је погодно да политички профитирамо из актуелног тренутка“, наводи Пауновићева.

Оцењује да Курти не жели да уђе у процес формирања Заједнице српских општина, сада више ни са оне позиције с које је некада то претварао у некакву логику.

“Оно што је јако важно да разграничимо, први пут када будемо рекли нећемо разговарати, бићемо апсолутни кривци, а Београд је више него конструктиван“, напомиње Пауновићева.

Упитала је шта је то што нам данас даје за право да са ове дистанце кажемо да је искључиво Вучић, или искључиво владајућа већина, крива за ситуацију која се догађа на КиМ.

Јовановић наводи да политичке поене никада није сакупљао, а нарочито не на овако важној теми.

“Једини начин да се заустави једно и друго је био да се пошаље војска доле. Ја не знам да ли је то требало урадити. Нисам имао релевантне податке, не знам какав би тај ризик био, али просто знам да је једини начин да спречите једнострану акцију", додаје Јовановић.

"Битна разлика између једностране акције и онога што радимо"

Каже да је битна разлика између једностране акције друге стране и онога што ми радимо.

“Нико нас није тукао по ушима да потписујемо Бриселски споразум. Да размонтирамо 2013. године српско правосуђе које је постојало на северу КиМ. Значи, то је наша акција, полицију повлачимо. То онда доводи до ове ситуације. Па да наш енергетски сектор и телекомуникације стављамо под, уз ћерке фирме, правни систем косовске владе. То није смело да се догоди“, наводи Јовановић.

На поновно питање да ли би тражио седницу СБ УН о КиМ, истиче да би тражио, да то није спорно, али да губимо кредибилитет.

"Мора да се промени власт. Шта би једино решење данас било да кренемо у озбиљну борбу за територијалну целовитост државе, промена ове власти. Ништа више, ништа мање. На моју велику жалост, али је тако“, истиче Јовановић.

"Промењен курс међународног односа према Србији"

Пауновићева истиче да је промењен курс пре свега међународног односа према Србији.

“Па ми данас немамо ту бланко подршку из Вашингтона за Куртија, што је драгоцено. То што ћемо да прочитамо овде, платформу француско-немачку, оно за мене није изненађење, то су две државе које су се врло трудиле да формирају независно Косово и да то претворе у нешто што ће имати легитимитет. Немачка је, у овом тренутку, чини ми се једина на међународној политичкој сцени која по сваку цену жели да наметне Аљбина Куртија да ли само као лидера те квазитворевине коју би они да зову државом, или мало ширег контекста“, сматра Пауновићева.

Не бисмо смели да кажемо да у овом тренутку званична Србија повлачи потезе који су на штету Србије.

“Ако говоримо о потписивању Бриселског споразума, ја питам шта је био статус српског становништва на Косову и Метохији пре потписивања Бриселског споразума. Ја питам какав је однос био према нечему што ми зовемо јужна српска покрајина и она то за нас јесте, али је за озбиљан проценат држава света била независна држава. И питам да ли нам је Бриселски споразум био могућност да вратимо питање Косова и Метохије на сто. Мислим да је важно рећи да данашње обраћање у Уједињеним нацијама председника Вучића јесте бескрајно драгоцено. Сигурна сам да ће се наслонити на ону изјаву господина Бајдена који је рекао да се територијални интегритет и суверенитет свих земаља ту мора поштовати. И ово је савршен момент затражити седницу о Косову и Метохији“, указује Пауновићева.

Јовановић, с друге стране, сматра да када год будемо бранили наше националне интересе бићемо кривци за тај део света.

“Колико год били у праву, ми ћемо увек бити кривци. Ако кажете, нема више преговора док се не успостави Заједница српских општина, која је била предмет Бриселског споразума 2013. године, онда се држите те речи. Ако је то тако, онда нема прихватања ни француског, ни немачког предлога, ничега. А нажалост, свега тога је било“, каже Јовановић.

О изборима

Јовановић сматра да је боље да избори буду што пре.

Пауновићева наводи да постоји иницијатива једног дела опозиционих партија, али оно што је важно јесте да ми морамо да разумемо прво шта значи расписати изборе, онда шта значи одржати их и када.

“Као социјалисти смо спремни апсолутно да у сваком тренутку изађемо на те изборе и сигурна сам да нећемо имати проблема. Право је власти да у околностима у којима ће, морам признати, врло широко изаћи у сусрет једном немуштом захтеву опозиције и одржати те изборе пре него што би требало под околностима да има апсолутни легитимитет и апсолутну већину, јесте да се организује, процени, премери и на те изборе изађе на листи, да ли ће оне бити одвојене, да ли ће оне бити последица покрета, дозволите, имамо право да политичку процену направимо и ми“, истиче Пауновићева.

Јовановић додаје да за сада раде на себи, промовишу своју политику, иду у народ, на терен.

“Српска коалиција Нада свакако излази као таква на изборе, да ли ће бити неке шире коалиције видећемо, није нам то приоритет, али не затварамо врата ширим коалицијама, наравно“, указује Јовановић.

На питање да ли би био против или за враћање цензуса од пет одсто, рекао је да није ни против, ни за, већ да сматра да је држава озбиљна ствар, да се са цензусом “не да играти на начин на који се играла тада власт“.

“Шта ће бити, потпуно ми је свеједно, ми радимо наш посао са пуно енергије и са пуно вере, и није ово само питање Косова и Метохије. Криза је озбиљна, дубока, политичка у друштву, једино решење су избори. И за нормалан демократски народ промена власти је нешто што је банална ствар, а када је власт 12 година на власти, онда је и здраво променити власт“, закључио је Јовановић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво