Читај ми!

Ескобар: Приштина да промени приступ "узми или остави"

Време је за нови приступ партнера унутар дијалога Београда и Приштине, поручио је заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар.

Габријел Ескобар, у разговору за Глас Америке, прецизирао је да, након још једног краха у разговорима Београда и Приштине, приступ треба да мења страна која, како је назначио, делује по принципу – узми или остави.

“Конкретно мислим на косовску владу. Јасно им је шта су њихове обавезе. И мислим да је изјава Бореља била веома јасна. Србију настављамо да охрабрујемо да буде конструктивна и стрпљива. Од ње настављамо да тражимо да не чини ништа што доприноси дестабилизацији Косова. Морамо да наставимо да радимо на дијалогу. Нема алтернативе за регион – осим европских интеграција”, рекао је Ескобар у интервјуу Гласу Америке.

Додао је да не прихвата критике на рачун ангажмана посредника у разговорима, дипломате Мирослава Лајчака.

“Лајчак ужива пуно поверење Европске уније и Сједињених Држава. После краха разговора, 27 држава чланица Европске уније јавно је Лајчаку упутило подршку. Дакле, то је нешто са чиме ће он (Курти, прим.нов.) морати да се носи. Лајчак и дијалог неће нестати. Неће земља од милион и по становника убедити трансатлантску заједницу са 700.000.000 људи да промени тактику", рекао је Ескобар додавши да је потребан прагматичнији приступ косовске владе.

Указао је да су га узнемириле информације да се Лајчак нашао на мети напада на друштвеним мрежама.

“Тражио сам од председнице Османи и премијера Куртија да их осуде. Не кажем да долазе из редова косовске владе, али потребно јасно истаћи да су неприхватљиви напади личне природе на специјалног изасланика”, прецизирао је Ескобар.

субота, 09. децембар 2023.
3° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу