Читај ми!

Старовић: Генерална скупштина УН најважнија позорница, понекад и арена светске дипломатије

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић каже за РТС да заседање Генералне скупштине Уједињених нација представља највећу и најважнију позорницу, понекад и арену светске дипломатије, као и да је важно на њој учествовати. Говорећи о иницијативи Аљбина Куртија и слању писама у којима се обрушио на Београд, али и на специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, Старовић наводи да Курти показује висок степен нервозе, али да не треба потцењивати ништа што он чини.

Председник Вучић учествује на Генералној скупштини Уједињених нација. Немања Старовић наводи да заседање Генералне скупштине Уједињених нација представља највећу и најважнију позорницу, понекад и арену светске дипломатије.

“Веома је важно бити тамо присутан и добро је што је наша делегација заиста на највишем нивоу – предводи је председник Александар Вучић. То је наравно и прилика за десетине билатералних сусрета са светским државницима, поготово са онима који долазе изван европског континента и за које не постоје толико учестале прилике у другом делу године“, наводи Старовић.

Каже да је, имајући у виду колико је био снажан и ефектан наступ председника Вучића претходног септембра на заседању Генералне скупштине УН, сигуран да ће то бити и овога пута.

“Претходно заседање било је обележено једном интензивном и екстензивном расправом о рату у Украјини. По свему судећи, то ће бити и сада случај. Тада је председник Вучић, током свог обраћања за говорницом УН, поставио неку врсту реторичког огледала тако што је указао на то колико је говорника излагало пре њега да су сви листом одреда заступали и потенцирали потребу чувања територијалног интегритета Украјине, али у исто време је навео колико је од њих заправо претходно признало једнострано проглашену независност Kосова и Метохије и на тај начин заправо погазило принципе за које су се у том моменту залагали“, исткао је Старовић.

Прилика за билатералне сусрете

Указао је да је сигуран да ће председник на најбољи могући начин бранити виталне државне и националне интересе Србије, као и да ће билатерални састанци допринети оснаживању веза са многим државама.

Између осталог, додаје, наша делегација ће имати састанке и са највишим представницима Суринама.

“Суринам је прва држава која се одлучила на тај потез да се врати поштовању међународног јавног права тиме што је крајем 2017. године повукла раније донету одлуку о признавању једнострано проглашене независности Kосова и Метохије. Од те 2017. године па до данас, са паузом која је трајала неку годину и по дана у складу са мораторијумом из септембра 2020. године, укупно посматрано 28 држава је одлучило да повуче тај потез“, рекао је Старовић.

Поручује да се многе државе одлучују да приспитају своје одлуке које нису доносиле управо у складу са међународним принципима.

"Kурти приказао висок степен нервозе"

Коментаришући Kуртијево писмо које је послао европским званичницима и америчком државном секретару у којем се обрушио на Београд, али и на специјалног изасланика Европске уније Мирослава Лајчака, Старовић каже да је сасвим извесно да је Kурти приказао један висок степен нервозе.

“Можда најпре тиме што је након неуспеле рунде преговора у Бриселу, а за неуспех је био искључиво крив сам Kурти, током изјаве за медије чак се усудио да испред седишта Европске спољнополитичке службе саопшти веома директне и веома страшне претње, рекавши да Срби треба да пате и да плате. То је врхунски израз за његове нервозе“, сматра Старовић.

Подсетио је да је Курти писма послао на адресе у Паризу, Берлину, Вашингтону и Риму.

“Занимљиво је анализирати зашто не и у Лондону када говоримо о пет држава Kвинте, потом и свим државама чланицама Европске уније. У тим писмима је навео ту врсту оптужби усмерену према европском медијатору Мирославу Лајчаку која је апсолутно апсурдна. Тврдње су да су господин Лајчак и државно руководство Србије у дослуху и да ваљда заједно некако раде против њега, односно против Приштине“, нагласио је Старовић.

"Куртијев притисак неће донети великог плода и резултата"

Указао је да је ЕУ, у складу са мандатом који је добила још пре 13 година од Генералне скупштине УН, у позицији медијатора.

"Наравно да ни Kурти, ни било ко други од претходних лидера привремених институција самоуправе у Приштини није говорио о томе да су они проалбански настројени за све ово време", истиче Старовић.

Подсетио је и да ЕУ, иако је потписник Бриселског споразума из 2013. године, пуних десет и по година није ништа учинила да тај споразум буде у пракси спроведен.

“То што сада Kурти покушава са тим писмима, са тим оптужбама које он усмерава пре свега на Мирослава Лајчака и на Жозепа Бореља, то мени некако личи на оно када фудбалери, па понекад и тренери, крену да приговарају судијама током спортске утакмице, спроводе ту врсту притиска. Никада ниједан судија неће променити своју одлуку услед притиска који доживљава на терену, али ће неки судија са можда слабим интегритетом тај притисак негде уважити или имати у виду приликом неке следеће спорне ситуације. То је заправо оно што Албин Kурти жели да постигне са овом иницијативом и писмима које шаље. Нисам сигуран да ће му то донети неког великог плода и резултата, јер не верујем да међународна дипломатија и међународни односи баш функционишу на такав начин у складу са овом спортском метафором“, закључио је Старовић и додао да не треба потцењивати ништа што Курти чини.

Цело гостовање Немање Старовића у Јутарњем програму РТС-а можете погледати у видеу

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара