Читај ми!

Петковић: Курти сам себе истерао на чистац – да сви виде да он не жели преговоре

Директор Kанцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, тиме што је рекао да не жели ни да почне са израдом статута за ЗСО, сам себе истерао на чистац, да сви виде да је он тај који не жели никакве преговоре, дијалог и компромис.

Петар Петковић је на конференцији за новинаре рекао да све што Курти ради, ради да би прикрио да је у Бриселу високи комесар ЕУ Жозеп Борељ јасно рекао да је једини кривац неуспелих разговора Приштина, која одбија да примени ЗСО више од 10 година.

"Нико од њега не тражи да дâ ЗСО, јер каже не може кафу без шољице да дâ. Нису преговори испијање кафе. Курти је толико загорчао живот Срба на КиМ да не желе да га виде, а не да пију кафу с њим, сем рецимо Рашића, који је прешао на његову страну", рекао је Петковић.

Према његовим речима, Курти не жели ЗСО, не жели да разговара ни о деескалацији.

"Вучић је јасно спреман на компромис, дијалог, јер је то једини начин да заштитимо српски народ на КиМ. Од 3. јуна, од када ЕУ тражи хитну и моменталну деескалацију, имали смо 22 ескалаторна потеза Приштине против Срба на КиМ. Курти, уместо да послуша шта ЕУ тражи у саопштењу од 3. јуна, да се косовска полиција повуче, да се уђе у процедуре за одржавање избора и да се крене са формирањем ЗСО, Куртију не пада на памет да иде у том правцу", рекао је Петковић.

Петковић је захвалио Куртију што је на данашњој конференцији оптужио Београд да је одговоран за неуспех дијалога у Бриселу тиме што је условљавао да се оснује ЗСО, јер је тако показао да се види да се председник Вучић искрено и снажно бори за права Срба на КиМ, док Курти одбија оно што му је обавеза.

Директор Канцеларије за КиМ каже да је забринут за ситуацију на терену јер бруталне претње Куртија наговештавају да он неће стати са нападима на српски народ. Он је истакао и да ће председник Вучић наставити борбу за српски народ и у Њујорку где ће са представницима међународне заједнице разговарати о неопходности да се дође до деескалације.

"За нас дијалог и компромис није ружна реч већ начин да сачувамо животе Срба, да идемо у правцу деескалације и да се сачува мир на простору целог Западног Балкана", поручио је Петковић.

Сматра да ће Курти наставити да се служи триковима, да фингира да учествује у дијалогу, али су сви, каже, видели да он не жели да формира ЗСО. Такође, напоменуо је да Приштина иде у правцу додатне ескалације са идејом о лажној експропријацији земљишта у Лепосавићу, задржавањем српске робе на прелазима и жељом да угасе МТС.

недеља, 24. септембар 2023.
18° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"