Читај ми!

Разговори о КиМ између европске и глобалне димензије – шта Србију чека на заседању Генералне скупштине УН

Неколико дана после неуспелих разговора Београда и Приштине у Бриселу, нема назнака када би могли да буду настављени. Ипак, извесно је да ће током предстојеће недеље, на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација, представници Европске уније и Сједињених Америчких Држава разговарати о даљем току дијалога. Данас је из Брисела саопштено да ће се шеф европске дипломатије Жозеп Борељ састати у уторак са лидерима Западног Балкана. Србију ће, на заседању Генералне скупштине, представљати председник Александар Вучић.

После пропале рунде преговора у Бриселу, потенцијална решења за кризу на Космету тражиће се на Ист риверу. Председника Србије Александра Вучића у Њујорку чекају састанци са генералним секретаром Уједињених нација и посредником у дијалогу Мирославом Лајчаком. Прилика је, кажу упућени, да се на глобалној сцени изнесе конструктиван став Београда и укаже на максималистичке ставове Приштине.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић подсећа да свет нису Европа и ЕУ, и тај уски оквир у којем се то дешава, већ да постоји једна глобална димензија.

“Постоји пуно чинилаца на свету чију ми подршку имамо, тако да је то прилика да ми пренесемо наше ставове, посебно у светлу овог неуспешног састанка у Бриселу, зато што су неки наши ставови и принципи дошли до изражаја“, наводи Миливојевић.

Да ће Косово и Метохија бити једна од тема у Њујорку, потврдили су током недеље и бриселски извори.

Истичу да је сада моменат да Европска унија и САД разговарају о могућим позитивним и негативним подстицајима за две стране.

"Улога САД пресудна, али се јасно дистанцирају од формалног дијалога"

Миливојевић оцењује да је улога Вашингтона пресудна, али да се Америка јасно дистанцира од формалног дијалога.

“Укључење Америке није могуће, подразумевало би враћање на резолуцију 1244 и укључивање и других чланица. Американци то знају и због тога то са стране прате, од почетка учествују са стране, десет година уназад, али никад директно, управо због тога јер улазе у замку да буду сами против концепта који је тиме дефинисан“, објашњава Миливојевић.

Градоначелници доносе проблеме, а не одлуке

И док се чекају разговори преко Атлантика, таласи неуспешних преговора у Бриселу узбуркали су већ нестабилну ситуацију на северу Космета. На терену стање напето.

Милица Андрић Ракић из Нове друштвене иницијативе из Косовске Митровице каже да два градоначелника не доносе никакве одлуке.

“Воде се према упутствима међународне заједнице, седе на алтернативним локацијама. Имамо два градоначелника, који праве на један начин више проблема - један је градоначелник Лепосавића који није напустио зграду од 29. маја, и градоначелник Северне Митровице који је једини који доноси одлуке, али оне које потенцијално могу да изазову проблеме на терену“, истиче Андрић Ракићева.

Министар одбране Милош Вучевић упозорава да је српски народ изложен притисцима.

"Одмах су кренули инциденти. У Грачаници су претучена двојица српских младића. Курти је спреман на све. Албанци иду само на изазивање сукоба и Куртијев циљ јесте да очисти Косово од Срба“, каже Вучевић.

Деескалација могућа уз услове, сматрају аналитичари

Иако Срби сумњају у могућност деескалације у садашњим околностима и вољу Приштине да примени Бриселски споразум, аналитичари кажу – могуће је. Уз услове.

Бодо Вебер из Савета за политику и демократизацију у Берлину сматра да би требало после дешавања крајем маја, да Запад и ЕУ на страну ставе споразуме са почетка године и да нађу договор о трајној деескалацији стања на северу.

“То би по мени укључило враћање Срба у институције кроз изборе и градоначелника, општинских већа и неки пут повратка у полицију и правосуђе“, додаје Вебер.

Полицију и правосудне институције на Косову и Метохији српски народ је напустио пре више од 10 месеци.

Да би се вратили, од Приштине траже пуну примену Бриселског споразума, формирање Заједнице српских општина и повлачење једностране одлуке у вези са регистарским таблицама.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара