Читај ми!

Ана Петковић нова амбасадорка Србије у Алжиру, Александар Јанковић у Финској

Србија је добила још двоје амбасадора. Нашу земљу ће ускоро представљати двоје искусних каријерних дипломата – Ана Петковић у Алжиру и Александар Јанковић у Финској, саопштило је Министарство спољних послова.

Како се наводи у саопштењу, Ани Петковић и Александру Јанковићу будуће државе службовања одобриле су агремане, а председник Александар Вучић потписао њихове указе о постављењу.

Др Ана Петковић ради у Министарству спољних послова од 1998. године. Током каријере службовала је у амбасадама Републике Србије у Риму, Скопљу и Варшави, где је од јуна 2021. до фебруара 2022. вршила дужност отправника послова.

У Министарству спољних послова радила је у одељењима за суседне земље, Северну и Јужну Америку и била ангажована код државног секретара Министарства спољних послова и у кабинету министра.

Руководи Одељењем за сарадњу са државним органима и међународним организацијама.

Дипломирала је и докторирала на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Бави се писањем и превођењем. Говори енглески, француски и италијански језик. 

Александар Јанковић je дипломираo и завршио мастер студије на Економском факултету у Београду. У Министарству спољних послова ради од 1998. године и био је, између осталог, начелник Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик, као и Одељења за Африку и Блиски исток.

Службовао је у амбасадама у Лондону, Никозији и Пекингу, а од 2017. до 2021. године био је амбасадор Републике Србије у Алжиру.

Јанковић на дужност амбасадора Републике Србије у Финској одлази са места заменика помоћника министра за билатералну сарадњу. Аутор је књиге "Привредни развој Кине – повезивање на кинески начин“. Говори енглески и француски језик.

среда, 27. септембар 2023.
27° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"