Читај ми!

У једном дану две оптужнице за наводне ратне злочине у Приштини

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је у једном дану две оптужнице за наводне ратне злочине против цивилног становништва - против Е. Б. због сумње да је учествовао и допринео убиству 16 цивила албанске националности и против С. Ф., осумњиченог за наводно одвођење и нестанак особе Х. Ш. 1998. године на Kосову и Метохији.

Из Специјалног тужилаштва у Приштини кажу да постоји основана сумња да је С. Ф. у својству службеног лица, као припадник Државне безбедности Србије, заједно са још два службеника ове службе, непозната органима тужилаштва у Приштини, 10. априла 1998. године, учествовао у одвођењу лекара Х. Ш. из Глоговца, чије су возило претходно зауставили униформисани припадници полиције, на пункту на раскрсници код Слатине, у близини аеродрома.

Х. Ш. је потом, како тврде, одведен у зграду Државне безбедности у Приштини, где је прво био подвргнут батинању и мучењу, и од тог дана се ништа не зна о његовој судбини.

"Овим радњама окривљени у саизвршилаштву извршио је кривично дело 'ратни злочин против цивилног становништва' из члана 142 у вези са чланом 22 Kривичног закона СФРЈ", наведено је у саопштењу тужилаштва.

Оптужница за ратни злочин и против Е. К.

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу и против Е. Б. због основане сумње да је извршио кривично дело ратни злочин против цивилног становништва.

"Истрагама је пружено довољно релевантних правних доказа за основану сумњу да је окривљени, у дослуху са другим припадницима српске полиције и војних снага, учествовао и допринео убиству 16 цивила албанске националности 8. маја 1999. године у селу Стародворане у општини Исток", наведено је у саопштењу тужилаштва.

Осумњичени Е. Б. је у пртивору по решењу судије за претходни поступак до нове одлуке суда.

Тужилаштво је кривични предмет предало Посебном одељењу Основног суда у Приштини на даље поступање.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се