Читај ми!

Човић о дијалогу: Лукаво се поново подмеће Брисел, не видим простор где бисмо могли да попуштамо

Уочи разговора Београда и Приштине, некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић каже за РТС да није оптимиста и да не види како би могао да се направи било какав напредак. Сада се лукаво подмеће поново Брисел, односно Охрид, и на ту карту игра Курти, а прекоревање Куртија, кажњавање Куртија, нису санкције него су мере, каже Човић.

После четири месеца паузе, у Бриселу ће данас бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине на високом нивоу с посредовањем Европске уније. Теме разговора у Бриселу, где ће се са европским посредницима састати председник Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, биће примена споразума ка путу нормализације, као и остала актуелна питања односа Београда и Приштине.

Некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић каже да уочи разговора у Бриселу није оптимиста и да не види како би могао да се направи било какав напредак, без обзира што из ЕУ постоје покушаји објашњавања у смислу напретка.

"Очигледно је услов да кроз ту реч нормализација, ми као земља треба да признамо некакву независност Косова. Они то не говоре директно, већ индиректно. Испод стола се ради на разним радњама како би се променила реалност или стање ситуације на терену“, напоменуо је Човић.

Према његовим речима, наша страна једноставно мора да инсистира на доследном спровођењу Бриселског споразума и то из 2013. и 2015.

"Сада се онако лукаво подмеће поново Брисел, односно Охрид, и на ту карту игра Курти. Прекоревање Куртија, кажњавање Куртија, нису санкције него су мере. А заправо мислим да је то договор - ти вуци и ради даље онако како смо рекли. А ми ћемо те као критиковати, време једноставно пролази и правићемо некакву другу реалност“, каже Човић и истиче да не види простора где би Србија могла да попушта.

О ЕУ интеграцијама

Напоменуо је да су процеси интеграције ка ЕУ на Западном Балкану потпуно заглављени, они не дозвољавају људима на Западном Балкану да се сами између себе договоре. Наводи пример Отвореног Балкана, коме је одмах као алтернатива постављен Берлински процес

ао да смо ми на простору Западног Балкана тако инфериорни ментално и у сваком другом погледу да не можемо између себе да се договоримо. Разлог за то је да се стално жели да будемо под њиховом контролом и да будемо зависни максимално од њих," оценио је Човић.

Напоменуо је да журба постоји јер се приближавају избору у Америци, али и у ЕУ.

"Из контаката са неким међународним званичницима и људима који се доста баве овом проблематиком, стиче се утисак да они траже излаз и да су потпуно свесни да су норме међународног права потпуно згажене '99. године, на нашем примеру. И да ово сада што се догађа у Украјини, а и даље, и шире, заправо је наставак свега онога што је урађено '99. године. Да траже потенцијални излаз и свега тога што апсолутно неће бити лако“, напоменуо је Човић.

Разговор у целости можете погледати у ведеу у тексту.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара