Читај ми!

Брнабић за РТС: Нама одговара мир и стабилност, али Курти не жели ни да изговори две речи – Бриселски споразум

Уочи разговора у Бриселу између делегација Београда и Приштине, премијерка Ана Брнабић рекла је да ће ти разговори бити тешки. И даље немамо Бриселски споразум и ЗСО, Приштина нема намеру да имплементира договорено, а Курти не жели да изговори речи Бриселски споразум, каже Ана Брнабић. Премијерка каже да најновији подаци показују да је инфлација дошла на 11,5 процената, али и да у овом тренутку и плате и пензије расту брже од инфлације.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да ће разговори у Бриселу који би требало да се одрже у четвртак бити тешки.

"Захвалност председнику Вучићу што је преузео на себе да води те разговоре, и ослободио Владу да може да се бави другим стварима", навела је премијерка.

Према њеним речима, неопходна је имплементација Бриселског споразума и имплементација ЗСО.

"И даље немамо Бриселски споразум и ЗСО. Приштина нема намеру да га имплементира, а Курти не жели да изговори две речи – Бриселски споразум", каже Брнабићева.

Истакла је да смо видели само додатну ескалацију.

"Народу одговара мир и стабилност јер то омогућава да имамо просперитет", каже Брнабићева.

Боља цена за 20 производа

Од сутра 20 производа у продавницама ће моћи да се нађу са ознаком "боља цена".

"То је 20 основних животних намирница, како је то најавио и председник Вучић. И након тога добили смо једини одговор наше опозиције. Једина вредност је срушити Александра Вучића. Чули смо од њих напад на паризер, збијање шале на рачун најсиромашнијих грађана Републике Србије“, каже премијерка.

На питање да ли има довољно новца у буџету за најављену помоћ пензионерима од 20.000 динара, каже да "наравно да имамо новца" и да у овом тренутку имамо суфицит у буџету.

Истиче да се једнократном финансијском подршком помажу и мајке са децом, да би даље утицали на стопу укупног фертилитета у Републици Србији.

Подсетила је да је до сада пријављено за једнократну помоћ око милион деце, а да пријава траје до 20. септембра. Позвала је све оне који се нису пријавили да се пријаве, а од 25. септембра кренуће исплата.

"Због тога нам је било толико важно да усвојимо ребаланс, односно да образложимо Скупштини свој ребаланс, упркос свим покушајима блокада опозиције“, каже Брнабићева.

Инфлација 11,5 одсто

Истакла је да су најновији подаци да је инфлација дошла на 11,5 процената, што је нешто боље од онога што је очекивала Народна банка Србије.

"Све мере које је Народна банка Србије спроводи дају резултат. Ми се сви боримо против инфлације и очекујемо да до краја године инфлација буде 8 процената, да до краја следеће године то буде 4 процената или нешто испод 4 процената. Ја не могу да се мешам у рад Народне банке Србије, они су независна институција у сваком смислу, али захвална сам због ове одлуке о замрзавању стамбених кредита, мислим да је то јако добро за све грађане који имају неке кредите и мислим да ће директно да утиче на бољу куповну моћ, на бољи стандард, бољи квалитет живота“, објаснила је премијерка.

Истакла је да ми и даље имамо реалан раст плата, а не номиналан и додала да је номиналан раст и преко 12, 13 одсто и плата и пензије.

Додала је да и реално у овом тренутку и плате и пензије расту брже од инфлације.

"Тако да у том смислу свако ко каже да у ствари инфлација поједе сва она повећања која смо донели, коју смо имплементирали, није у праву, једноставно то није тачно. Дакле, имамо реалан раст и плата и пензије“, каже Брнабићева.

Одговарајући на питања да ли ће грађани до краја године излазити на биралишта, премијерка каже да се искрено нада.

"Видим да је опозиција у потпуности променила своје мишљење, да подсетим само грађане Србије, сви се сећају да смо ми током јуна и током јула и током августа имали претње опозиције, отворене претње опозиције да уколико се распишу избори, парламентарни избори ванредни, да ће они изаћи на улице, да ће блокирати институције, да ће звати на грађанску непослушност, да ће у Србији бити хаос“, рекла је Брнабићева.

О РТС-у

Брнабићева се осврнула и на рад Радио-телевизије Србије.

"Морам да вам кажем ради потпуне искрености и отворености, да се РТС мало повукао под тим притисцима. Некоректно је извештавање РТС-а и о председнику Републике Србије Александру Вучићу и на рачун Српске напредне странке када се ради о теми избора. Дакле, ту је опозиција у потпуности доминантна, они вам то спочитавају, ви сте се повукли под тим притисцима. Ми не можемо да се повучемо под тим притисцима и нећемо бранити власт, зато што нас власт не занима“, каже премијерка.

Напоменула је да Србија не може да буде сунцокрет, да се окреће тако како диктирају страни центри моћи.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара