Читај ми!

Вучић: У Скопљу без великих свађа и туча, проблеме смо оставили за четвртак у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Скопљу да се на самиту Брдо-Бриони водила врло коректна и конструктивна расправа. Говорило се највише о односу Западног Балкана према ЕУ и о томе шта бисмо све могли да тражимо. Састанак у Бриселу ће бити тежак, не очекујемо ништа добро, истакао је Вучић.

Председник Александар Вучић изјавио је, након састанка лидера Процеса Брдо-Бриони у Скопљу, да су се на том скупу трудили да пронађу заједнички именитељ и разговарали о европској будућности, као и да је дан протекао у конструктивној расправи.

"Код неких је нешто већи ентузијазам, код неких мало мањи. У сваком случају у врло коректној и конструктивној расправи је протекао данашњи дан. Није било великих свађа и туча, пошто смо ми и Приштина оставили наше проблеме за четвртак и Брисел", рекао је Вучић.

Данас се више говорило о односу самог региона Западног Балкана према ЕУ, него о било чему другом, додао је председник Вучић.

"Шта је то што бисмо могли да тражимо од различитих роминг иницијатива према целој Европи до успостављања 'зелених линија' до заједничког тржишта, до онога, како пише у самој декларацији – што је раније могуће да се постане чланица ЕУ, односно да се добије чланство најкасније до 2030. године. То су, по мом мишљењу, лепе жеље, али ко сам ја да рушим оптимизам код неких других и да умањујем амбицију неких других, тако да је моје било да прихватим – супер ако тако буде, а да ли ће да буде, нисам сигуран", навео је Вучић.

Истакао је да је састанак свакако био коректан и добар и да је увек добро да чујете шта други мисле и да они чују шта ви мислите.

"Разговарали смо и о економским приликама и како превазилазити проблеме у наредном периоду", рекао је Вучић. Подсетио је да цена нафте расте, и да није била овако високо годину дана, и изразио је бојазан да ће наставити да расте што ће, како је додао, угрозити многе ствари у свим земљама региона и у целој Евопи.

"Видећемо како ће ствари да се одвијају", навео је Вучић и додао да предстоји напорна недеља.

"Одлазак, ако стигнемо у Мађарску, у Бирсел свакако, ако стигнемо у Љубљану. Ако не, онда опет за шест или седам дана за Њујорк на Генералну скупштину УН, где ћемо имати много састанака и где ће бити много занимљивих тема", навео је Вучић.

Председник Србије рекао је да ће део опозиције, који је предао захтев за расписивање избора, до краја месеца добити писани и усмени одговор.

"О санкцијама одлучујемо ми сами као суверена земља"

Председник Вучић изјавио је да по питању санкција Србија одлучује сама као суверена земља и да се по томе разликује од Приштине.

"Што се тиче санкција, о санкцијама одлучујемо ми сами као суверена земља и у томе се разликујемо од Приштине, не по питању Русије, Украјине, не знам чега већ по питању тога ко јесте суверена земља, а ко то није и никада неће бити", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Скопљу.

Вучић је тако прокоментарисао изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија зе естонски медиј Делфи, који је рекао да је "Србију немогуће без бича одвојити од Русије".

"За мене је интересантно како неки људи сматрају да је могуће да имају право да траже од неких трећих да примењују бич према једној сувереној земљи посебно када нарушавате повељу УН и нарушавате територијални интегритет једне земље. Пошто је толико снажан и толико јак и одређовао би судбину свих народа у Европи, разуме се и српског, не знам само што сам не употреби тај бич па покаже како ће то да се обрачуна с било ким. Срамота је да неко ко себе сматра лидером било чега, ма како мислио о себи високо, да такав језик и такав речник користи", закључио је Вучић.

Председник Србије изјавио је да данас у Скопљу није било конкретних одлука на самиту Брдо-Бриони, као и да када је Србија у питању конкретних одлука нема одавно.

У Скопљу је одржан Самит лидера региона у оквиру 12. процеса Брдо-Бриони. То је још једна у низу иницијатива чији је циљ подстицање дијалога и убрзање европских интеграција Западног Балкана.

понедељак, 03. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије