Читај ми!

"Дан Америке" у Београду, прилика за даљи развој билатералних односа

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић свечано је отворио конференцију "Дан Америке у Београду" и оценио да је тај скуп драгоцена прилика да се говори о даљем развоју билатералних односа Србије и Сједињених Држава.

Орлић је подсетио да односе између Србије и САД карактерише и значајно трајање, дуже од готово 140 година и да су те односе обележили важни догађаји као што су Први и Други светски рат када је, према његовим речима, српски народ показао да има значајно место у свету, што су препознале и САД као савезник.

"Јачање пријатељства, јачање сарадње када је о САД реч за нас значи искрену жељу да те односе подигнемо на још виши ниво кроз успостављање стратешког дијалога", рекао је Орлић.

Додао је да је Србија подигла сарадњу и на економском плану, на шта је такође поносна, као и на све инвестиције које су у Србију дошле управо из САД претходних година, и поносни на свако радно место које је на тај начин обезбеђено.

"Једнако смо поносни на све оно што смо урадили заједнички на развоју инфраструктуре и ту поново имамо пројекте од капиталног значаја и они суштински доприносе да на позитиван начин мењамо лице наше земље данас", рекао је Орлић.

Орлић је захвалио САД на признању и подршци Србији, будући да подржавају пројекат попут "Отвореног Балкана" који је потекао управо из Србије и који уз економију и инфраструктуру, саобраћај, подразумева и јачање политичког поверења и политичких веза, али и јачање веза међу људима.

"Уједно хвала и за подршку Србији на њеном европском путу јер је то било и остаће наше стратешко опредељење, као и на томе што данас можемо да чујемо да је Србија за САД кључни партнер у овом делу Европе и то захваљујући државној политици коју води председник Србије", закључио је Орлић.

Ђурић: Србија опредељена да САД буду један од кључних стратешких партнера

Амбасадори Србије у Вашингтону и САД у Београду Марко Ђурић и Kристофер Хил оценили на конференцији "Дан Америке", да односи двеју земаља иду узлазном линијом, да су постојани и нагласили да ће сарадња у периоду који предстоји добијати само на убрзању и залету.

"Србија је чврсто опредељена да САД у будућем развоју буду један од кључних стратешких партнера на нашем политичком, економском и сваком другом путу напретка", нагласио је Ђурић и додао да може да изрази задовољство што је амбасадор у периоду када Србија улаже значајне напоре и ресурсе у повећање свог присуства у САД.

Подсетио је да је у Вашингтону отворена нова амбасада, резиденција, да је урађено много на јачању српског кокуса, а недавно је основан и Српско-амерички пословни савет.

Све су то ствари које дају додатни замајац са наше стране, рекао је Ђурић.

Хил: Односи постојани, независни од догађаја у свету

Кристофер Хил је рекао да му је велика част што је на конференцији са Ђурићем и генералом Националне гарде Охаја Џона Херисом који су урадили много за односе Србије и Америке, и раде и даље на њиховом јачању и стварању још чвршћих односа.

Хил је рекао да ће се разговарати о многим дешавањима у свету, али је и додао да мора да нагласи да су односи Србије и САД постојани, независно од тога шта се у свету дешава.

"Треба да сарађујемо посебно на пољу привредне сарадње где имамо заједничке интересе, радићемо и на јачању политичких односа, и о темама везаним за безбедност, о којима посебно морамо да разговарамо", рекао је Хил.

"Ако се вратимо 142 године уназад, од када сежу наши односи, морамо рећи да они имају све шансе да наставе још толико, а у периоду који предстоји само треба да добијају на убрзању и залету", закључио је Хил.

Дачић: Србија и САД на путу унапређења односа

Министар спољних послова Ивица Дачић је оценио да су Србија и САД на правом путу да унапреде своје односе.

Дачић је на обележавању "Дана Америке" у Скупштине Србије, који организује Kонгрес српско-америчког пријатељства, истакао да односи Србије и САД трају већ више од 140 година и да нема никаквих разлога за скривање те велике традиције, већ је потребно да на њу будемо поносни.

"Оно што желим да истакнем су темељни принципи које свака држава има, а то је да је спољна политика део националних и државних интереса", рекао је шеф српске дипломатије.

Подсетио је да је у кључним догађајима у историји човечанства Србија била на правој страни, за разлику од других који су започели и Први и Други светски рат, као и да је Србија скупо платила цену своје жеље за слободом.

"Мислим да је Србија поуздан и предвидив партнер, као и да Србија жели политичко и економско повезивање, али и повезивање у области безбедности и одбране", рекао је Дачић.

Додао је и да Србија има доста мањи утицај од САД, али да има потпуно изражену вољу за нормализацијом односа што, према Дачићевим речима, могу да потврде и из Националне гарде Охаја.

"Ми ћемо и даље бити конструктиван фактор на Балкану и молимо да наши партнери, а пре свега САД, имају то у виду и да стварамо основ да наши односи заиста буду партнерски и пријатељски", закључио је Дачић.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије