Читај ми!

Скупштина усвојила ребаланс буџета, изабран нови министар привреде – део опозиције ометао рад

Посланици Скупштине Србије усвојили су ребаланс буџета за 2023. годину, изабран је нови министар привреде Слободан Цветковић, а усвојене су и измене и допуне Закона о акцизама, којим се повећавају акцизе на гориво, цигарете, алкохолна пића и кафу за осам одсто. Посланици дела опозиције ометали су и данас рад парламента правећи буку. Скупштина је завршила рад.

Извештај Маје Пауновић

Скупшитна завршила рад

Скупшитна Србије завршила је рад усвајањем више закона и споразума, а посланици су на почетку рада изабрали новог члана владе - министра привреде Слободана Цветковића.

Након трочасовне расправе, која је све време била праћена буком дела опозиције која је настојала да блокира рад парламента, посланици су, поред ребаланса бужета, усвојили законе о акцизама, пензијском и инвалидском осигурању, управљању привредним друштвима у власништву државе и безбедности саобраћаја.

Усвојили су и законе везане за образовање који се тичу дуалног образовања, просветне инспекције и високог образовања.

Посланици су усвојили и Закон о учешћу цивила у међународним мисијама и операцијама ван граница Србије, као и Закон о филмском и осталом аудиовизуелном наслеђу.

Потврдили су Споразуме између Србије и Европске уније о нашем учешћу у Механизму цивилне заштите Уније, као и низ билатерални споразума између Србије и других земаља.

Опширније Краће

Усвојен Закон о управљању привредним друштвима у власништву државе

Скупштина Србије усвојила је Закон о управљању привредним друштвима у власништву Србије, који би требало да повећа конкурентност привреде и да, кроз професионализацију управљања, увећа богатство предузећа.

Законом се уређује начин спровођења политике државног власништва, управљање у привредним друштвима која су у власништву Србије и друга питања у вези са правним положајем друштва капитала.

Очекује се да Закон донесе вишеструку користи за државу и грађане кроз увећање богатства којим држава располаже, до чега би се дошло између осталог и бољим управљањем шумама, водопривредним предузећима, каналима, системима за наводњавање.

У Закону чији је циљ да очува национални и стратешки интерес земље, наводи се "да се на оснивање, управљање, органе, организацију, као и друга питања од значаја за друштво капитала, а која нису посебно уређена овим законом, примењују одредбе закона којим се уређује правни положај привредних друштава".

Такође, наведено је да се Друштво капитала оснива ради стицања добити и остваривања другог законом утврђеног интереса. Друштво капитала може обављати делатност од општег интереса, која је као таква одређена посебним законом.

Закон прописује да приликом оснивања новог друштва капитала оснивачки акт доноси Влада Србије. Јавно предузеће чији је оснивач Србија врши промену правне форме у друштво с ограниченом одговорношћу или акционарско друштво.

Опширније Краће

Скупштина усвојила измене Закона о акцизама на гориво, цигарете, кафу

Посланици у Скупштини Србије усвојили су измене и допуне Закона о акцизама, којим се повећавају акцизе на деривате нафте, дуванске прерађевине и алкохолна пића, кафу и течности за пуњење електронских цигарета за осам одсто.

Закон ће се примењивати од 1. октобра 2023. године, с тим што ће се део одредби примењивати касније. Повећањем акциза, очекује се повећање прихода, пре свега, од деривата нафте и цигарета од око четири милијарде динара до краја ове године.

Усвојеним законом уводи се систем е-акциза, а у оквиру њега уводе се контролне акцизне маркице са QР кодом, прецизира се и који учесници у промету акцизних производа су обавезни да скенирају акцизну маркицу обележену QР кодом.

Очекује се да ће овај систем омогућити праћење акцизних производа, цигарета и дуванских прерађевина које се при употреби греју, али не сагоревају, чија потрошња је у константном порасту, од произвођача односно увозника до крајњег корисника како би се спречила нелегална трговина овим производима.

Управа царина водиће регистар увозника алкохолних пића и кафе, како би се што адекватније пратили акцизни производи у свим фазама промета.

Опширније Краће

Посланици усвојили ребаланс буџета

Посланици Скупштине Србије усвојили су ребаланс буџета за ову годину, којим је је утврђено да укупно планирани приходи износе 1.904 милијарде динара и већи су за 60,6 милијарди динара него што је било планирано иницијалним буџетом.

Ребалансом су обезбеђена средства за нове капиталне пројекте и инвестиције у износу од додатних 23 милијарде динара. За додатне субвенције у пољопривреди обезбеђено је 35 милијарди динара, за лечење ретких болести и лечење у иностранству 3,9 милијарди динара.

Ребалансом је обезбеђен и новац за испалту помоћи од по 10.000 динара мајкама деце до 16 година, за повећање пензија од 5,5 одсто и исту повишицу просветним радницима, медицинским сестрама и техничарима, неговатељицама у установама социјалне заштите.

Завршен претрес о свим амандманима, почело гласање

Скупштина Србије завршила је разматрање амандмана поднетих на више закона из области финансија, просвете, саобраћаја, културе, које је трајало око сат времена, јер се посланици нису јављали за реч зато што је део опозиције који тражи расписивање ванредних парламентарних и београдских избора ометао рад.

После расправе о амандманима почело је гласање о тачкама дневног реда ове седнице.

Уз пиштаљке и галаму настављена седница парламента претресом амандмана

У Скупштини Србије настављена је седница претресом амандмана на 25 тачака дневног реда.

Посланици дела опозиције и даље ометају рад седнице, галамом и пиштаљкама.

Посланици Александар Јовановић Ћута и Срђан Миливојевић развлачили су конопац са омчом насред Скупштине.

Наставак седнице у 13 часова

Председник парламента Владимир Орлић је после полагања заклетве Слободана Цветковића рекао да ће седница бити настављена у 13 часова, када ће се расправљати о амандманима.

Нови министра привреде Слободан Цветковић полажио је заклетву. За његов избор гласало је 148 посланика, два су била против.

Цветковића је на ту функцију предложила председница Владе Ана Брнабић.

Ана Брнабић нагласила је јуче да њен предлог није случајан, посебно када се зна да нам предстоји организација велике манифестације Експо 2027, а Цветковић, као неко ко је дуго водио Новосадски сајам, има велико знање и искуство у организацији великих манифестација.

За време Цветковићевог десетогодишњег вођења сајма, Новосадски сајам се развио у реномирану компанију у области сајамске индустрије, рекла је премијерка.

Орлић Јовановићу: Данас сте решили да газите клупу у којој је седео Иво Андрић

Председник Скупштине обратио се пре него што је прочитао резултате гласања о новом министру привреде, посланицима дела опозиције који су правили буку и ометали рад парламента. 

Орлић је критиковао посланине и поновио да покушавају својим понашањем да спрече да мајке добију помоћ за своју децу и пензионери повећање пензије.

Посебно се обратио посланику Александру Ћути Јовановићу који се попео на клупу, речима да треба да га буде срамота јер се попео на клупу у којој је седео Иво Андрић.

"Данас сте решили ногама да газите клупу Иве Андрића, а та брука и та срамота су само ваши", рекао је Орлић.

Почела седница Скупштине

Ванредна седница Скупштине Србије настављена је гласањем за избор новог члана владе, министра привреде Слободана Цветковића.

O Цветковићевом избору гласа се јавном прозивком. Цветковића је за министра предложила председница Владе Ана Брнабић.

Део опозиције одлучио да блокира функционисање парламента, а то чине дувањем у пиштаљке, трубе.

Цветковић треба да замени смењеног министра Радета Басту.

Пето ванредно заседање Скупштине Србије, на чијем је дневном реду и ребаланс буџета, јуче је било у сенци блокаде парламента дела опозиционих посланика.

Почетак расправе обележио је захтев опозиције за расписивање ванредних парламентарних и београдских избора. Премијерка Ана Брнабић поручила је опозицији да неће успети да блокира рад парламента.

Начелна расправа о предлогу ребаланса буџета и више од 20 законских предлога завршена је за само два сата.

Део опозиције покушао је да блокира рад парламента звиждуцима и захтевима да се до краја године одрже парламентарни и београдски избори.

понедељак, 11. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу