Читај ми!

Дачић: Пријатељство са АСЕАН-ом јача нашу спољнополитичку позицију

Уговор о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији је значајан догађај који за Србију значи отварање нових држава и региона за политичку и економску сарадњу, што уједно јача и нашу спољнополитичку позицију, оценио је министар спољних послова Ивица Дачић другог дана посете Џакарти.

"Ово је за нас крај једног почетка, пошто смо толико година аплицирали. Ове године су се стекли услови да званично потпишемо акт о приступању", рекао је Дачић.

Истиче да уговор не угрожава наше европске интеграције јер се и сама Унија прикључила уговору о сарадњи. По истом принципу са АСЕАН-ом, каже, сарађују Америка, Велика Британија, Канада, Кина, Русија…

Дачић наводи да је на церемонији отварања самита у Џакарти имао прилику да се сретне са представницима свих чланица АСЕАН-а, али и да је са многима имао и билатералне сусрете. Подсећа да шест од десет чланица не признаје једнострано проглашену независност Косова.

"Имао сам прилику да се сусретнем са колегама из других земаља. Индонезије, Камбоџе, Филипина, Брунеја. За нас је веома битна Индонезија као највећа муслиманска земља која овом питању прилази са становишта поштовања међународног права и то је за нас битно да задрже исту позицију", каже Дачић.

Наводи да су Косово признали Тајланд, Малезија, Сингапур и Брунеј.

"Разговарао сам са представницима Сингапура и Брунеја. Знате шта, могу да кажем да је то део и наше кривице јер раније кад су признавали Косово ми нисмо били присутни у овом региону и њихово питање је – где сте били у то време. Оно што је за нас битно јесте да што више разговарамо са њима, да без обзира на одлуке које су те државе доносиле раније, сада поштују наше ставове, односно да не подржавају Косово за чланство у међународним организацијама", закључује Дачић.

Србија је од јуче званично пријатељ Савеза држава Југоисточне Азије. Приступање уговору о пријатељству и сарадњи обележено је у Џакарти, седишту организације. 

субота, 09. децембар 2023.
6° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу