Читај ми!

Борељ: Наредна рунда дијалога на високом нивоу 14. септембра у Бриселу

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је да ће нова рунда дијалога Београда и Приштине на високом нивоу бити одржана у Бриселу 14. септембра.

Жозеп Борељ је на конференцији за новинаре након неформалног састанка министара спољних послова ЕУ у Толеду, рекао да ће тај састанак бити још један покушај да се реши ситуација.

"Четрнаестог септембра ћу бити домаћин новог састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине на нивоу лидера, на којима ћемо тражити решења за садашњу ситуацију", изјавио је Борељ.

Борељ је казао и да је једна од тема данашњег састанка било и проширење Европске уније, као и да је шпанско председништво ЕУ предложило да се наредног месеца одржи министарски састанак о земљама Западног Балкана, као и да су се министри сагласили да се то догоди.

“Спровешћемо то крајем следећег месеца, заједно са шпанским председништвом, а након осталих догађаја везаних за Западни Балкан, као што је Берлински процес. Мислим да је врло значајно да министри ЕУ под шпанским председништвом узму у обзир оно што се догађа на Западном Балкану", додао је Борељ.

Како је навео поводом питања проширења, Украјина мора постати чланица ЕУ, а такође и Западни Балкан и то што пре.

"Мислим да је рат у Украјини имао колатерални ефекат убрзавања процеса проширења, а тај процес се свакако заснива на заслугама. Једна држава постаје чланица онда када испуни све услове. Али истовремено сматрам да је добро имати политички циљ - хоризонт - како би тај процес добио политички подстицај. Ми такође морамо бити спремни на проширење којем би Европској унији могло бити придодато још 10 нових чланица", рекао је Борељ.

Он је додао и да би предлагање неке врсте "временског циља" земљама кандидатима за пријем у ЕУ могло мобилисати њихову енергију.

Према његовим речима на састанку се разговарало о бројним темама од којих су главне биле ситуације у Украјини и Нигеру.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара