Читај ми!

Вучић: Тешко је наћи решење када друга страна тражи разлоге за сукобе и нападе

Председник Александар Вучић рекао је да је тешко наћи решење у дијалогу Београда и Приштине када се разговара са људима који не желе да траже решење већ разлоге за сукобе и напад на Србе. Каже да нема назнака да ће некоме пасти на памет да нападне "Турски ток". Слободаном Миленковићем и Душаном Митићем треба да се бави МУП, рекао је председник.

Александар Вучић је, одговарајући на питање новинара у Новом Пазару, да ли је од специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака чуо нове идеје о оживљавању дијалога, рекао да је тешко наћи решење када разговарате са људима који не желе да га траже.

 "Могли смо да седимо и десет сати, тешко је наћи решење када разговарате са људима из Приштине који траже разлоге за сукобе и напад на српско становништво на северу КиМ. Ми имамо и неке друге показатеље, не говорим ове ствари случајно", рекао је Вучић.

Вучић је, након обиласка реконструисаног пута Рашка – Нови Пазар, указао на постојање "истог наратива" у многим деловима бивше Југославије. 

Како је истакао, никад му није сметало када Бошњаци позову своје госте из Сарајева. 

"Не сметају ми никад, нека су добродошли. Платиће барем ћевапе и питу, оставиће нешто пара, милина једна, добар однос, супер је све. А сви други траже само оне Србе који ће да буду њима послушни и да се обавезно супротстављају матици. Ако то не ураде, то су онда бедници из Београда и Вучићеви послушници. То нису ни бедници ни послушници, то су припадници истог народа", навео је Вучић. 

Председник Србије рекао је да му не пада на памет да Бошњаке из Сарајева и Бошњаке из Пазара назива другачијим народом и било шта им замера, додавши да очекује да се онда, како каже, ни нама ништа не замера. 

"Курти хоће да има своје Србе послушнике, баш те из нарко-кланова. Имате тог једног који је држао нарко-картел па је, зато што је уцењен, морао да пристане да буде један од његових најближих сарадника. Он окупи те и остале послушнике за ситне паре и хајде говорите против Београда, Србије и српског народа у целини", изјавио је Вучић. 

Како је навео, постоји много проблема, а од успостављања Заједнице српских општина удаљени смо хиљадама миља. 

Према његовим речима, ЗСО би решила проблем и зграде у Митровици и многих других зграда.

"Миленковићем и Митићем треба да се бави МУП"

Председник је рекао да је Министарство унутрашњих послова надлежно да одговара на питања зашто су смењени начелник Одељења београдске полиције за борбу против дрога Слободан Миленковић и шеф оперативе Душан Митић који су открили плантажу марихуане у Јовањици.

"Нисам се тиме посебно ни бавио. То је регуларни посао којим се бави МУП планирањем и систематизацијом. Они имају своје правилнике на основу којих делују и рангирају ко је колико учинио и урадио", навео је Вучић. 

Вучић је нагласио да се последње три године водила најбруталнија и најлажљивија кампања о његовој и умешаности његове породице у случај Јовањица, што, како је рекао, ни Миленковић нити било ко други није могао да потврди ма колико да су свакодневно лагали. 

"Никог није било брига нити је неко покушао, ни након добијених пресуда, да каже извините и Александре и Андреју Вучићу и сви остали. Нема шта да исприча нико о било каквом нашем учешћу у било чему. Све време је намерно обмањивана јавност у Србији, брутално лажући људе, правећи велики политички случај око свега тога", казао је Вучић.

Нагласио је да те људе никада у животу није видео, додајући да никада није запалио ни цигарету у животу, да дрогу никада није видео у животу нити да је од ње узео који динар. 

"Смејем се медијским покушајима да од поштених људи направите нарко-дилере, а од нарко-дилера поштене људе. Што се ових људи тиче… Њихов посао, слободни су да говоре шта хоће. Видим да причају о спектаклима и не знам чему. Супер, ја вам само кажем шта је немогуће да буде у тим причама, пошто тога нема", додао је он. 

Председник Србије је објаснио да је посао МУП-а да полаже рачуне и достави податке колико је заплењено наркотика и ухапшено нарко- дилера. 

"Ако мислите да податке о томе како неко напредује или иде у друга одељења МУП мора да се објашњава, онда то нема никаквог смисла, али пошто волите да правите политички случај од апсолутно свега, као што и многи мисле у савременом добу, у војсци и полицији и многим другим службама да су сви листопадни на политичкој сцени, па да они чекају само смену и долази нека нова гарнитура, па ће негде неко некога да уцени да мора да буде ту и да добије медијску подршку. Ја у томе нећу да учествујем", казао је Вучић. 

Како је истакао, он против Митића и Миленковића нема ништа. 

"Овог једног и не знам, овог другог познајем и лично сам му дао пиштољ или неку значку за борбу против дроге пре више година на предлог министра Небојше Стефановића. Тако да никакав проблем са свим тим немам", додао је Вучић. 

Председник је нагласио и да је он за то да се Јовањица и све друго истражи до краја, али како је објаснио, не на такав начин да се лаже сваки дан и да се обмањује јавност о улози било кога од Вучића и да се притом нема ниједан доказ нити било чија изјава. 

"Немате ништа. Сем једног патолошког лажова Мирослава Алексића који није могао ни основну школу да заврши како треба и који је заједно својим тастом опљачкао 300.000 евра у Трстенику. Човека који је изгубио на суду, а који није рекао ни извините нити било шта друго. Немам ништа против тих људи или било кога. Пред њима је да пруже допринос у будућности ако хоће, а ако неће то је посао за МУП", казао је Вучић и нагласио да што се њега лично тиче Братислав Гашић има његово максимално поверење.

Вучић: Нема назнака да ће некоме пасти на памет да нападне Турски ток

Председник је рекао да не постоје никакве назнаке да ће икоме пасти на памет да нападне гасовод Турски ток, али да би у случају да се то деси, то био велики проблем за енергетску сигурност Србије.

"Суштина је у томе да никоме неће пасти на памет да нам током зиме ускрати оно што смо изградили, платили и купили. Немамо никаквих назнака да је то могуће, и верујем да то никоме није ни пало на памет", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли подржава став мађарског премијера Виктора Орбана да би сваки напад на гасовод Турски ток био објава рата и терористички чин.

Додао је да га, ипак, не би изненадило да се тако нешто и догоди због свега што се до сада дешавало у рату у Украјини.

"Додуше, у оваквом лудилу ја сам са Виктором [Орбаном] више пута разговарао. И са Бугарима. За нас је то од пресудног значаја. Јер ми сада имамо велике резерве. Око 630.000 кубних метара. Али не може наша мрежа да црпи и из Мађарске и из Банатског Двора довољну количину јер немамо довољну пропусну моћ", објаснио је Вучић.

Додао је да из резерви Србија може максимално да извуче шест милиона кубних метара гаса дневно.

"И то са два места. А нама je зими потребнo чак 16 милиона у појединим данима. Ми тада купујемо 10 милиона, а вучемо шест из резерви. Да бисмо покрили све потребе, и да бисмо имали довољно електричне енергије. Јер имамо гасне електране која нам доста доприносе – ТЕ-ТО Панчево, ТЕ-ТО Нови Сад", рекао је Вучић и поновио да би напад на Турски ток за Србију био катастрофалан.

Русија је недавно оптужила Украјину да покушава да оштети гасовод Турски ток.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво