Читај ми!

Протест Рома у Грачаници због тортуре полиције према њиховом сународнику

Неколико стотина Рома окупљених у Удружењу "Опра Рома" протестовало је испред полицијске станице у Грачаници, због како тврде, бруталности припадника косовске полицијске службе приликом привођења њиховог сународника Бурхана Ибрахимовића.

Роми су на протесту од Полицијског инспектората захтевали праведно спровођење истраге и кажњавање групе полицајаца који су, како наводе, употребили прекомерну силу и брутално претукли Ибрахимовића, који је у међувремену добио неколико позива од инспектората полиције за саслушање.

Окупљени су носили транспаренте на којима је писало "Стоп бруталности", "Правда, одмах", "Ми нисмо ваша врећа за ударање",  "Стоп насиљу" и "Опре Рома".

Рођак претученог Рома Африм Салихи тврди да је Ибрахимовић у полицијску станицу приведен како би дао исказ о свађи са једном мештанком Грачанице. Додаје да, пошто што је кажњен, Ибрахимовић је претио тужбом и ангажовањем адвоката. Након тога је, како Салихи тврди, претучен од стране више полицајаца у станици полиције.

Ибрахимовић, из Грачанице, одрастао је у Немачкој, а сада поново живи у свом родном месту.

"Захваљујем свима што сте дошли. Живимо у демократији али постоји пуно људи који су имали исте проблеме а који нису смели да проговоре. На почетку сам имао страх и нисам смео да поделим овај случај са осталима али из ‘Опра Рома’ су ми помогли да известим о овом случају", рекао је Ибрахимовић окупљенима испред полицијске станице.

Дритан Бериша, један од организатора протеста рекао је да је ово скуп не само против бруталности полиције која се догодила 19. августа у полицијској станици у Грачаници, већ одлучан отпор према другим бруталностима кроз које су прошли чланови ромске заједнице и на другим местима на Косову и Метохији.

Протест испред полицијске станице у Грачаници контролисали су полицајци у униформи и цивилу, али су за случај новинаре упућивали на дирекцију полиције у Приштини.

На крају протеста окупљени су транспаренте оставили на степеништу улаза у полицијску станицу и мирно се разишли.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво