Читај ми!

Билатерални сусрети Дачића на Бледу

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се на маргинама Стратешког форма на Бледу са специјалним изаслаником Велике Британије за Западни Балкан, Стјуартом Пичом, министарком за европске послове Француске Лоренс Бун и старијим председником Атлантског савета за Европу Јорном Флеком.

Главне теме билатералног састанка Дачића и Пича биле су ситуација на Косову и Метохији као и даљи ток дијалога Београда и Приштине.

Дачић учествује и на Бледском стратешком форуму на панелу "Западни Балкан: Све се мења али све остаје исто?" .

Састао се и са секретаром Министарства за Европу и иностране послове задуженом за Европу Лоренс Бун са којом је разговарао о "одличном нивоу билатералних односа две земље и изузетној динамици политичког дијалога", саопштено је из Министарства спољних послова.

Обострано је изражена воља да се достигнути ниво свеукупних односа одржи и да се настави са његовим јачањем.

Посебно је апострофирано стратешко партнерство Србије и Француске и његов значај за даље унапређење сарадње у различитим областима од обостраног интереса.

Француска страна је и овог пута изразила подршку европским интеграцијама Србије, као и процесу дијалога Београда и Приштине.

Током разговора размењена су и мишљења о свим другим питањима и актуелним спољнополитичким темама од заједничког интереса. 

Дачић са делегацијом Атлантског савета

Дачић се на маргинама бледског форума састао и са делегацијом Атлантског савета из Вашингтона и том приликом истакао значај досадашње подршке Сједињених Држава европском путу Србије, те изразио уверење да ће она остати на тим линијама.

У разговору са делегацијом коју предводи виши директор Атлантског савета за Европу Јорн Флек разматране су теме које се тичу регионалне стабилности и безбедности, економског просперитета и континуитета на плану реформи Западног Балкана и Србије.

Дачић је такође указао на значај унапређеног политичког дијалога на високом нивоу последњих година и на наш интерес да се позитиван тренд настави, посебно када је реч о економској сарадњи и привлачењу нових америчких инвестиција.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије