Читај ми!

Сијарто: Без Вучића не би било историјског пријатељства Србије и Мађарске

Без Александра Вучића не би било ни историјског пријатељства Србије и Мађарске, објавио је на Фејсбуку мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Србију и мене повезује хиљаду нити, како у дословном тако и у пренесеном смислу. Данас практично нема мађарске енергетске безбедности без енергетске безбедности Србије, нити обрнуто", написао је Сијарто у претходном посту.

Kако је навео, добра вест је да ће српско-мађарска регионална компанија за трговину гасом почети са радом у септембру. "МОЛ и Траснафта вредно раде на изградњи нафтовода који повезује наше земље. Поред тога, настављамо да складиштимо више од 100 милиона кубних метара природног гаса за Србију", истакао је мађарски министар и навео да ће на следећи државни празник 23. октобра кренути путнички саобраћај новом железничком пругом Сегедин-Суботица.

"Наш дефинитивни циљ је да један од најпрометнијих граничних прелаза у Европи, између Реске и Хоргоша, буде најсавременији путни прелаз у Европи. Велика улагања потребна за то су пред нама", навео је Сијарто и додао да је један од безбедносних задатака заустављање све већег миграционог притиска. Kако су раније пренели мађарски медији, Сијарто је саопштио да је Србија потврдила да ће моћи да појача транзит руског гаса ка Мађарској ако се затвори рута кроз Украјину.

"Већина испорука гаса из Русије у Мађарску стиже преко Србије, а последњих дана смо чули да Украјина жели да раскине ранији транзитни уговор са Русијом“, навео је Сијарто.

Он је додао да је председник Србије Александар Вучић, који борави у посети Мађарској, потврдио да ако Мађарска жели да повећа количину гаса која стиже преко Србије, Србија може да обезбеди неопходан капацитет снабдевања за ову намену. Сијарто је у петак изјавио да ток руског гаса који Мађарска тренутно добија преко Украјине може бити преусмерен на гасовод Турски ток ако се Москва и Kијев не договоре о обнављању садашњег уговора о транзиту, који истиче у децембру 2024. године.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара