Читај ми!

Реаговања у Приштини и Тирани: Kуртијева посета Тетову и Скопљу изазива поделе и показује борбу за власт

Посетама Скопљу и Тетову приштински премијер Аљбин Kурти имао је за циљ да регионално уједини Албанце, да прошири свој утицај међу њима, да покуша да дође на власт у главном граду Северне Македоније, пошто у Тирани у томе није успео, оцењују албански политичари и правници.

Потпредседник Демократског савеза Kосова Љуфти Хазири изјавио је да је Kуртију присуство свечаном именовању улице у Скопљу по Адему Демаћију било потребно у оквиру политичких циљева у региону, да уједини Албанце, али, како је Хазири навео, његов политички циљ је дубљи и односи се на покривање афера и скандала који су избили на Kосову.

"Циљеви су уједињење Албанаца у региону, али је политички мотив дубљи. Реч је о затварању афера и скандала који су избили на Kосову, везани за енергетику, државне резерве и стара средства. Ова посета није посета премијера Kосова, већ лидера покрета Самоопредељење. Његова тамошња обећања изазвала су раздор, јер је отворено стао на страну нове (албанске) опозиције. Не заборавимо да је Kурти на прошлим изборима подржао господина Сељу. И у тој посети у то време било је доста дебате. Kурти покушава идеолошку коалицију, мимо државног протокола", рекао је Хазири приштински медијима.

Хазири указује да Kурти "ствара кризе у односима са суседима", те да је након прекида односа са Абазовићем и Рамом, то сада учинио и у Северној Македонији.

"Kуртијева једина веза до пре неколико дана била је са Скопљем, јер са Црном Гором су нарушени односи са Дританом Абазовићем. Чак и са Албанијом, Рамина посета Приштини је виђена као проопозициона подршка и то је ескалирало односе. А последња посета Тетову и Скопљу ставља Kосово у односе који производе кризу. Приштина производи лошу политику и кризе експлоатишући албанску заједницу”, закључује Хазири.

Правник из Тиране Kрешник Спахију сматра да Аљбин Kурти тражи власт у Скопљу, коју није успео да добије у Албанији.

"Након што је покушао да сруши владу Тиране, он покушава да сруши владу Скопља. Аљбин Kурти је изашао на изборе у Тирани, изашао је са 300 гласова на изборима 2021, па је отворено тражио власт у Албанији, видећи да није успео и да нема подршку гласовима у Албанији, покушава да направи политички сукоб тако што ће склопити савез са опозицијом у Северној Македонији", рекао је Спахиу медијима на албанском.

"Савез који он може да има са Салијем Беришом или опозиционим фактором у Северној Македонији није забрањен законом, али би добродошло било да има савез са свим странкама. Такозвана патриотска странка, као што је Самоопредељење, мора да има у својој сржи савез свих Албанаца, албанизам над партијским интересима, без разлике, социјалистички или демократски, у влади или у опозицији", рекао је Спахију.

четвртак, 30. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије