Читај ми!

Приштина укинула МТС-у сертификат о регистрацији

Министарство индустрије, привреде и трговине у Приштини поништило је сертификате о регистрацији и пословању 15 привредних друштава на Косову и Метохији, међу којима је и МТС Д.О.О, а због како се тврди, "докумената супротних уставним принципима". Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истиче да Београд неће толерисати насиље и самовољу Приштине.

У саопштењу министарства наводи се да су "спорна привредна друштва приликом регистрације поднела документа која су супротна уставним принципима и важећим законима Косова".

"Петнаест привредних друштава, у документацији власника или овлашћених заступника, има неуставан садржај и то: "Пећ, Република Србија"; "Пећ, СРБ"; "Гњилане, Србија"; "Приштина, Србија"; "Ђаковица, Република Србија"; "Косовска Митровица, Република Србија", наводи се у образложењу одлуке.

Сертификати о регистрацији предузећа поништени су за: BOMEK SH.P.K.; LENSIA SH.P.K. (stari naziv EPOKSI SB- BODEN L.L.C.); MAPA SH.P.K.; MTS D.O.O.; GRAĐEVINARSTVO FI 6285 92 A.D.;  POSLOVNI KLUB D.O.L.; LIRIAN CARS L.L.C.; BUS SOFTVARE SH.P.K.; GLOBOSOS SH.P.K.; AGENCIJA S&E DOO.; DEVOLLI GROUP SH.P.K.; VITALAND L.L.C.; BEIOND SH.P.K.; ELBA PARTNERS L.L.C.; PITE KATUNI SH.P.K.

Из Министарства су у објави на свом Фејсбук налогу најавили да ће наставити са укидањем сертификата и наредних дана уколико се утврде слични прекршаји.

Одлука о укидању сертификата 15 предузећа донета је након извештаја Комисије за верификацију досијеа у Агенцији за регистрацију бизниса на КиМ и прегледа 48 предузећа са документацијом "неуставног садржаја".

Угрожено 80.000 корисника

"Телеком" тражи подршку међународне заједнице јер угрожава 50.000 корисника мобилне телефоније и 30.000 корисника кабловске телевизије и интернета у српским енклавама.

Генерални директор "Телекома Србија" Владимир Лучићу је интервјуу за РТС, изјавио је да су, нажалост, у петак добили обавештење да ће их у року од 30 дана избрисати из приштинског АПР-а. 

"Одлука Приштине да укине МТС на Космету, политички је притисак администрације Аљбина Куртија и правно је неутемељена", поручује Лучић.

Петковић: Београд неће толерисати насиље и самовољу Приштине

Београд неће толерисати насиље и самовољу Приштине у нападу на права компаније МТС Д.О.О, ћерке фирме Телекома, на Косову и Метохији јер није реч само о повреди неприкосновених права једне компаније на неометано пословање, већ пре свега о нападу на права српског народа, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. 

Петковић је упозорио да су компанији МТС на располагању правни механизми за обарање бесмислене одлуке тзв. Косовске агенције за регистрацију пословних корисника, али и да Приштина због својих једностраних аката може претрпети и озбиљне последице у области телекомуникација.

Петковић је нагласио да је и овога пута, као и у свим претходним провокацијама и ескалацијама, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти повукао први потез и да ће стога и одговорност за све последице које би из таквих демонстрација силе могле да проистекну бити искључиво на њему.  

У саопштењу је наведено да су о, како се наводи, најновијем акту самовоље Аљбина Куртија и његових послушника, као и о позицијама Београда тим поводом, дипломатским путем првог дана обавештени сви релевантни инострани саговорници, укључујући посредника Европске уније у дијалогу и земље Квинте и да је захтевана хитна реакција.

Из Канцеларије за КиМ истичу да ће држава Србија, као и од самог почетка, наставити да заједно са МТС-ом и Телекомом Србија и њиховим руководством штити важеће споразуме, право и правду. 

"У време када је МТС регулисао своје пословање на Косову и Метохији у складу са споразумима постигнутим у Бриселу и свим у Приштини важећим прописима, процедурално је све било у реду, међутим код Куртија очигледно ништа није у реду", навео је Петковић.    

Подсетио је да је питање функционисања телекомуникација у српским срединама на КиМ регулисано низом докумената који су усаглашени у дијалогу Београда и Приштине, а уз посредовање ЕУ.

Навео је и да су Београд и Приштина 8. септембра 2013. године постигли Аранжман у области телекомуникација, који је у каснијој фази преговора разрађен кроз одредбе Акционог плана који је парафиран 25. августа 2015. године, Закључке ЕУ посредника од 13. новембра 2016. године и саопштење које је ЕУ посредник издао као подршку усвајању Закључака у циљу прецизирања договорених одредби, да би затим 18. новембра 2016. године у Бриселу била усвојена и Допуна закључака. 

"Иза ових аранжмана стоје стотине сати преговарања, и све то хировити Аљбин Курти руши у нападу самовоље, како би још једном демонстрирао да њега ништа од онога што је договорено у досадашњем току дијалога Београда и Приштине не обавезује", рекао је Петковић. 

Оценио је да је Приштина, користећи бесмислен административни аргумент да би МТС-у онемогућила рад, заправо желела да постигне далекосежнији и опаснији циљ од пуке блокаде рада једног пословног субјекта, а то је да, како каже, онемогући мобилне везе српског народа на Косову и Метохији са остатком Србије и да укидањем ТВ сигнала и интернета потпуно информативно изолује садашње кориснике МТС-ових услуга. 

"Курти на овај начин такође, на најпримитивнији начин омаловажава и напоре које је у процес нормализације односа Београда и Приштине уложила Европска унија и њени посредници. Његова решеност да настави путем кршења бриселских договора је још један позив на узбуну, јер ако му се то дозволи можемо се у сваком смислу вратити на период који је претходио почетку дијалога Београда и Приштине, а одатле остаје само још један мали корак до потпуне ескалације на терену", упозорио је Петковић.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара