Читај ми!

Зечевић: Наоружава се нека врста војске на КиМ, Турска се изгледа великим корацима враћа на Балкан

Слободан Зечевић из Института за европске студије рекао је за РТС да Срби на КиМ апсолутно не доприносе ескалацији стања. Све што се догодило на Косову је последица деловања Куртијеве администрације, он жели Србима да јасно стави до знања да им није место на Косову, истакао је Зечевић.

После још једне рунде техничког дијалога у Бриселу, на којој није дошло ни до каквог помака, преговори Београда и Приштине извесно је - биће "на чекању", јер бриселска администрација иде током августа колектвно на паузу.

Слободан Зечевић из Института за европске студије рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да су и даље присутни исти проблеми који су били и до сада.

"Видимо да се Срби и даље хапсе на КиМ, да практично Куртијева привремена администрација врши притисак на Србе у смислу да је крајњи циљ да створи несигурност код тих људи, да их исели са Косова. Што се тиче ЕУ и Кфора, односно НАТО-а који је на терену, они и даље не повлаче довољно енергичне потезе који би их одвратили од такве политике. Повукли су неке од њих, уведене су одређене санкције приштинском режиму", каже Зечевић.

Али очигледно је, напомиње Зечевић, да се Курти једноставно не обазире на све то и да наставља са том истом политиком коју је водио и до сада.

Портпарол ЕУ Петер Стано је још једном позвао обе стране на смиривање тензија. Међутим, Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ и преговарач Београда, каже да је Србија урадила све што се од ње тражи, осим те последње, треће тачке која је условљена потезом Приштине.

Одговарајући на питање коме су упућене те поруке, Зечевић каже да су поруке формално упућене Београду и Приштини, али се запитао чиме Срби на Косову доприносе ескалацији стања.

Срби не допиноси ескалацији стања

"Они апсолутно не доприносе ескалацији стања. Све што се догодило на Косову је последица деловања Куртијеве администрације. Шта је ту проблем? Они стално измишљају неке нове мере. Сада забрањују градњу универзитета, социјалних станова, па онда хапсе људе, па их пуштају, па хапсе друге, а ове који су пустили замењују неки други. Према томе, саме мере које предузима Курти су врло сумњиве у смислу смањења 25% полицајаца. Шта то значи? Ко ће да броји те људе", каже Зечевић.

Према његовим речима, специјалне јединице косовске полиције су и даље ту. "Курти је направио базе на северу Косова што не би смео да ради. Наоружава се нека врста војске Косова. Турска активно почиње да учествује. Турска се изгледа великим корацима враћа на Балкан и ускоро ћемо се вратити у 19. век када је Турска практично имала трупе на Балкану и утицала пресудно на балканску политику", истакао је Зечевић.

Видећемо шта ће Американци и Европљани да одлуче. Интересантно је то био излагање Ескобара пред америчким конгресом где је он практично дао у великим цртама шта су планови Сједињених Америчких Држава у наредном периоду, додао је он.

Зашто Курти не мења политику

После сваке рунде дијалога у Бриселу, Курти крене са неким новим оптужницама и хапшењима Срба.

Одговарајући на питање зашто Курти не мења политику, Зечевић је рекао да је то зато што он мисли да ће успети том политиком да стави јасно Србима до знања да им није место на Косову.

"То је његова идеја. И верује да ће тај народ полако почети прелазити на административну територију уже Србије. И то је нешто што он ради. Мисли да су ове санкције слабе и пролазне. И да ће санкције проћи, а он ће остварити дугорочни циљ, као што је Хрватска остварила дугорочни циљ да Срба нема на територији Хрватске. Тако и он машта да неће бити Срба на територији данашњег такозваног Косова. Као што муслимани у Босни маштају да неће бити више Срба у Босни и Херцеговини", указао је Зечевић. 

Да ли је ЕУ попустљива према Приштини 

Сматра да је позитиван корак што су уопште уведене неке санкције. "Међутим, сад се ту налазимо на некој граници. Политички циљ Сједињених Америчких Држава и Еуропске уније је независно Косово. Иако постоје неке земље, чланице Еуропске уније, које нису признале Косово, које имају принципијалан став, њихов крајњи циљ је независно Косово. И сад, они желе да ставе до знања Куртију да неће нови рат на Балкану и да неће проблеме. Али, с друге стране, неће да иду довољно далеко да Албанце уведу у проблеме и да Албанце осуде јавно, јер је Косово њихова творевина коју они неће да укину", објашњава Зечевић.

Према томе, наводи Зечевић, ту се они налазе на некој клацкалици."Мало га упозоравају, али опет неће да оду толико далеко да га у потпуности осуде и да се дистанцирају у потпуности од те творевине зване Косово", каже он.

Приштински преговарач Бесник Бисљими је после последњих разговора рекао да сад очекује да се те казнене мере обуставе Приштине и изашао са планом за деескалацију.  

"Они посматрају ситуацију тако да мисле да ће да замажу очи Западу и да их преваре. И да кажу, па ево, ми смо 25% смо смањили број полицајца и тим смо завршили. И можете да нам укинете санкције", навео је Зечевић.

Али у суштини, како каже Зечевић, они настављају са истом политиком коју су водили и пре санкција.

"Значи, врше притисак на становништво, хапсе Србе, лажни градоначелници који нису ни изабрани од стране становништва, врше функцију, забрањују градњу. Тако да, у суштини, они покушавају да замажу очи, да кажу - ево сад је време да нам укинете санкције, смо ми извршили наше обавезе, а нису извршили ниједну", додаје Зечевић.

Шта Београд треба да каже Бриселу

Зечевић сматра да Београд треба да каже Бриселу да ми нисмо одговорни за ову ситуацију.

"Према томе, не можете да условљавате европски пут Србије тиме што Приштина крши Брислески споразум, односно што га не спроводи и што доприноси подизању тензије. Мислим да ми то треба да кажемо и Европској комисији и институцијама Европског парламента, свим институцијама Европске уније. Ми нисмо одговорни за ово што се догађа, према томе, немојте да даље условљавате отварање поглавља тиме што Приштина крши договор", закључио је Зечевић.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара