Читај ми!

Старовић: Турска интензивно наоружава Приштину, то подиже ниво ризика

Српске обавештајне агенције располажу подацима да је Турска Приштини донирала дронове, противоклопне системе, минобацаче и друге врсте наоружања, што је кршење Резолуције 1244. Србија је уручила протесну ноту амбасадору Турске. Користимо све расположиве канале да упозоримо Турску да је то за нас неприхватљиво и забрињавајуће, рекао је државни секретар Немања Старовић. Анкара тврди да није реч о поклону већ о продаји, али је, каже Старовић, та могућност искључена јер они за то немају пара.

Државни секретар Министарства одбране Немања Старовић каже да Турска интензивно ради на наоружавању, обучавању и оспособљавању тзв. косовских снага безбедности.

То је, истиче, у супротности са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, као и са Бриселским и свим другим релевантним споразумима.

"Наравно, ми смо све те процесе интензивно пратили, наше агенције које су за то надлежне су месецима веома детаљно извештавале државно руководство о свему ономе што се дешава и наравно ми смо у складу са тим, користећи дипломатске канале, упозорили представнике Турске да је то што се дешава апсолутно неприхватљиво. Они наравно говоре о томе да се ради о некаквим комерцијалним аранжманима, о продаји", рекао је Старовић.

Нагласио је, међутим, да је реч о наоружавању које није дозвољено на КиМ и које не смеју да поседују тзв. косовске безбедносне снаге.

"С друге стране, на основу свега што ми знамо, имајући у виду и буџет који је опредељен за те тзв. косовске снаге безбедности, они за тако нешто немају новце и не може бити говора о комерцијалним аранжманима и сасвим је сигурно да се ради о турским донацијама", рекао је Старовић.

Додао је да је дронове јавно представио Аљбин Курти, те да су сада сви упознати са том чињеницом.

"Не ради се ту, нажалост, само о дроновима типа ‘бајрактар’, ради се и о веома озбиљним, софистицираним противоклопним системима ОМТАС, ради се о минобацачима, бацачима граната и све скупа. Дакле, то подиже ниво ризика и претњи, пре свега према српском становништву које живи на Косову и Метохији, али и према Републици Србији у целини", каже Старовић.

То, напомиње, није разлог за панику, али се ради о кршењу међународног права за које, истиче, Београд има адекватне одговоре.

Питање на које нема одговора

Поручује да неко мора да одговори на питање како је могуће да 24 године од завршетка рата, након доношења Резолуције 1244, усаглашавања и усвајања војно-техничког споразума из Куманова, дошло до тога да – уместо демилитаризације – на КиМ имамо тзв. косовске снаге безбедности, опремљене веома офанзивном техником.

У том смислу је, истиче, важан састанак председника Александра Вучића са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, који би требало да се деси у току ове недеље.

"Јер НАТО руководи мисијом Кфора на простору Косова и Метохије. Мисија Кфора је јасно задужен да спроведе демилитаризацију. Не само да се то није десило, већ сада говоримо о једној и милитаризацији и парамилитаризација Косова и Метохије, а свакако би након тога било веома добро и корисно, уколико је могуће, да се сазове и ванредна седница Савета безбедности Уједињених нација, и да се размотри све оно чему смо сведочили последње 24 године, а што је интензивирано у последњих неколико месеци", рекао је Старовић.

Навео је да се Аљбин Курти отворено хвали наоружавањем и указао на то да је отворено говорио и о томе да је косовска полиција настављач терористичке "Ослободилачке војске Косова", а обавеза Кфора је, додаје, да демилитаризује простор КиМ.

Забрињава турско преузимање команде Кфора

Осврнуо се и на то да је Турска велика сила, која има значајан политички и економски утицај на простору Западног Балкана, те да Србија мора да има добре односе са њом.

"Ми користимо све расположиве канале да упозоримо партнера из Турске да је то за нас неприхватљиво и оно што посебно забрињава је управо чињеница да ће Турска преузети команду Кфора кроз неколико месеци на јесен ове године. По први пут, дакле, након што је мисија Кфор успостављена", каже Старовић.

Истиче да Кфор мора задржати неутрални приступ.

"Зато је јако важно да се трудимо да колико год је могуће тај период премостимо на тај начин што ћемо имати добру и конструктивну сарадњу са НАТО савезом, дакле који руководи мисијом Кфора. Кфор је тај који је по Резолуцији 1244 надлежан да обезбеди мир, безбедност, стабилност, сигурност за све грађане који живе на простору Косова и Метохије", рекао је Старовић.

Једини излаз из тренутне ситуације види у томе да Кфор у потпуности спроведе оно за шта је надлежан.

"А то је да на неки начин демилитаризује у најмању руку север Косова и Метохије, да се припадници мисије Кфор потруде да се у потпуности уклоне сви припадници из специјалних парамилитарних јединица косовске полиције са територије четири општине на северу Косова и Метохије", поручује Старовић.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво