Читај ми!

Скупштински одбор подржао предлог да и нелегални стамбени објекти добију воду и струју

Одбор за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Скупштине Србије подржао је предлог за допуну Закона о озакоњењу објеката којим ће онима који живе у нелегализованим стамбеним објектима, који немају струју и воду бити дозвољен прикључак у складу с постојећим процедурама. Ресорни министар Горан Весић рекао је да је то пре свега хумани чин и нагласио да ни на који начин не аболира инвеститора нити прејудицира даљу легализацију објекта.

"Сви они грађани који живе у нелегалним објектима, а немају решен прикључак за струју, воду, гас, грејање могу да добију те прикључке. То је нека врста хуманитарне мере, јер право на воду и струју, гас, грејање јесу основно људско право. Они који су градили те објекте не аболирају се ни од какве одговорности, и ни на који начин не прејудицира да ли ће легализација објекта бити прихваћена или не", рекао је Горан Весић за Танјуг. 

Нагласио је да ће прикључак бити могућ само уколико докажу да ту живе, да се не односи на пословне објекте, и образложио да је рок "кратак" како би се спречила "инвеститорска злоупотреба".

"Плаћаће  услуге према постојећим ценовницима јавних предузећа, који ће проценити да ли постије технички услови за прикључак", објаснио је Весић.

Цене квадрата без ограничења за службе безбедности

На седници је прихваћен и предлог за укидање ограничења цене квадрата станова за припаднике служби безбедности која је до сада износила 500 евра, јер су се, како је рекао Весић, променили тржишни услови - цене грађевинског материјала и изградње уопште. 

Ова измена ће се односити на преосталих 686 станова који су још увек у изградњи као и на наредне овакве пројекте уколико их буде било и односи се на одредбу у оквиру Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, који је поднела Влада. 

"Влада је сада донела одлуку да цена квадрата може да буде већа од 500 евра због поскупљења грађевинског материјала. Досадашње ограничење од 500 евра се укида. Наравно, водиће се о рачуна о стандарду  и интересу припадника снага безбедности, односно да цене могу да буду различите - јер није исти стандард у Врању и Београду, те 500 евра није исто тамо и овде када говоримо о стамбеном квадрату", рекао је Весић. 

Прихваћена је и одлука да се сутра одржи јавно слушање о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, а министар је позвао све посланике, представнике невладиних организација као и све заинтересоване да присуствују. 

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво