Читај ми!

Лидери са Западног Балкана иду у Тирану због Берлинског процеса

На позив премијера Едија Раме, премијери са Западног Балкана одлазе на неформални ручак у Тирану. Реч је о припремном састанку за самит Берлинског процеса у октобру, а присуствоваће и европски комесар за проширење Оливер Вархељи. У Тирани неће бити представника Приштине.

Албански премијер Еди Рама организује неформални састанак Берлинског процеса, на којем ће учествовати премијери са Западног Балкана и комесар Европске уније за проширење Оливер Вархељи.

Како је потврђено, у Тирани ће бити премијерка Србије Ана Брнабић, премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски, црногорски премијер Дритан Абазовић, те председница Већа министара БиХ Борјана Кришто.

Влада у Приштини неће имати своје представнике на овом припремном састанку за наредни самит Берлинског процеса у Берлину.

Како је саопштено у Приштини, Аљбин Курти данас неће бити у Тирани због раније потврђеног присуства на међународном симпозијуму у Грчкој.

С друге стране, Влада Албаније није дозволила да на скупу, уместо Куртија, учествује потпредседник Бесник Бисљими, објаснивши да Бисљими не заступа одговорајући ниво.

Како преносе медији на албанском, организатори су навели да ће фајл о састанку бити послат безбедном поштом Куртијевом кабинету.

Пошто је Курти раније овог месеца одбио да прими Едија Раму у Приштини, медији оцењују да се недоласком у Тирану “Курти и даље клони Раминог стола, држећи подаље и Косово“.

Како преносе медији, координациони састанци служе да регион креира заједнички акциони план када његови представници седну за сто испред званичника Европске уније у октобру.

Медији на албанском указују да је Берлински самит формат који је покренула Немачка, а на којем су без резерве учествовале све чланице Западног Балкана.

На свим до сада састанцима било је и представника Приштине, који су истовремено и главни критичари "Отвореног Балкана", па је парадоксално да је Аљбин Курти сада тај који се клони Берлинског процеса, закључују у Тирани.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво