Читај ми!

Србија, Аустрија и Мађарска на самиту у Бечу настављају сарадњу у заштити граница – "док не помогне ЕУ, помоћи ћемо себи"

Аустрија, Србија и Мађарска у Бечу настављају сарадњу у контроли миграционих токова и заустављању илегалне миграције. На мини-самит три државе канцелар Нехамер и његов тим позвали су српског председника Александра Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана, заједно са ресорним министрима и шефовима полиције из Београда и Будимпеште. Ово је трећи састанак тог типа.

Панел Аустрије, Мађарске и Србије је успостављен у октобру прошле године у Будимпешти, након чега је уследио сусрет у Београду месец дана касније. У фокусу разговора је боља организација у заштити граница, уз пресецање рута илегалне миграције.

Шефови полиције три земље су позвани да евалуирају досадашњу кооперацију на том плану и ускладе даље планове.

Непосредан повод за оснивање међудржавног миграционог панела Аустрије, Мађарске и Србије било је стање на такозваној Балканској рути.

Као први резултат, Београд је укинуо безвизни режим за држављане Индије и Туниса, који су до тада преко Београда лако улазили у ЕУ, заобилазећи европске регулативе, ионако недоречене и пуне правних рупа.

Беч се више пута захваљивао Србији на таквом потезу, последњи пут од стране министра спољних послова Александра Шаленберга када је примао у госте српског колегу Ивицу Дачића прошлог марта.

Сада се сарадња Беча, Београда и Будимпеште са кризне кооперације шири на трајну и стабилизујућу.

"Резултати прошлих сусрета говоре за себе. Докле год не постоји нова смислена политика азила у ЕУ, морамо да помогнемо сами себи како можемо", рекао је канцелар Нехамер уочи почетка самита.

Зелени, социјалдемократе и невладине организације против панела

Многи у Аустрији су незадовољни постојањем панела за борбу против илегалне миграције, пре свега Зелени, коалициони партнер Нехамера, али и опозиционе социјалдемократе, након што је њихово вођство преузео заговорник слободне миграције Андреас Баблер.

У критичаре спадају и неке невладине организације, као Амнести интернешнал или Координација за азил. Оне се у јавним изјавама жале на "очигледне" пропусте Србије и Мађарске у заустављању нерегуларних миграција.

"Апсурдно је да Аустрија шаље милионе евра и властиту полицију у Мађарску и Србију, с обзиром на то да већина азиланата ипак стигне до Аустрије", каже Лукас Галајтнер-Герз из Координације за азил.

Ипак, од успостављања трилатералног панела прошлог октобра мигранти не стижу, или барем не у истом броју и не тако једноставно као пре.

Већина аустријске јавности је по свим испитивањима јавног мњења за строгу контролу миграција, па с те стране нема критика самита. Задовољна је опозициона Слободарска партија, поново у успону, чији шеф Херберт Кикл позива Нехамера да "не само разговара с Орбаном, већ и сарађује".

За канцелара Нехамера је ствар једноставна. "Ко своје границе штити, а Београд и Будимпешта то чине, мора да добије подршку. Док ЕУ на овом подручју не почне заиста да помаже, помоћи ћемо себи", истиче Нехамер.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије