Читај ми!

Лидери ЕУ траже хитно смиривање ситуације на северу КиМ, Борељ упозорава на последице

Лидери ЕУ на самиту у Бриселу траже од Београда и Приштине смиривање ситуације на северу Kосова и Метохије и повратак дијалогу о нормализацији односа. Високи представник ЕУ Жозеп Борељ упозорава да ће се стране које не доприносе смиривању суочити са последицама.

Дуга листа тема пред лидерима ЕУ на дводневном самиту – од подршке Украјини до економије и односа са Kином. У првом делу самита лидери ЕУ разговарали су са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

У заједничком обраћању медијима Јенс Столтенберг и председник Европског савета Шарл Мишел позивају на деескалацију.

"НАТО снажно подржава дипломатске напроре и дијалог уз посредство ЕУ. Повећали смо војно присуство снага KФОР-а на Kосову и позивамо све стране на деескалацију, уздржавање од свих акција које могу да повећају тензије и повратак дијалогу у доброј вери", рекао је Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а.

Шарл Мишел заложио се за одржавање међународне конференције о Kосову.

"Подржавамо идеју да се што пре организује конференција уз учешће неких земаља чланица ЕУ, како би се подржали посреднички напори, уз блиску сарадњу са САД. Последњих месеци су тешкоће довеле до ескалације. Сада је време за 'глобални приступ' и јасне кораке ка нормализацији", навео је Шарл Мишел, председник Европског савета.

Високи представник Жозеп Борељ каже да ће обавестити лидере о посредничким напорима и затражити да наставе са притиском на стране да избегну даљу ескалацију.

"Земље чланице су се сложиле на последњем састанку министара да ће предузети економске и политичке мере како би странама било јасно да ће, ако не допринесу смиривању ситуације, то имати своју цену", рекао је Борељ.

У закључцима самита који треба да буду усвојени вечерас позива се на хитно смиривање ситуације, одржавање нових избора на северу и примену договора о нормализацији, укључујући и формирање Заједнице српских општина. Послата је и порука подршке чланству Западног Балкана у ЕУ.

Лидери ЕУ вечерас и сутра разговарају о наставку војне и економске помоћи Украјини, али о ситуацији у Русији после побуне групе "Вагнер". На столу је и нова заједничка политика миграција и азила, недавно усвојена на нивоу министара.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара