Читај ми!

Шарл Мишел и Јенс Столтенберг траже ублажавање напетости у односима Београда и Приштине

Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је да је дошло време да се предузму кораци ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и да се направи општи приступ решавању тог проблема. Медијима се обратио и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг који тражи од "свих страна" да се суздрже од акција које могу да повећају тензије.

Шарл Мишел је уочи почетка самита Европског савета рекао новинарима да у потпуности подржава напоре високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља.

"Такође подржавамо и идеју да се организује конференција са неким земљама чланицама ЕУ како бисмо подржали напоре посредовања, заједно са САД, јер смо видели претходних месеци потешкоће и ескалацију ситуације. Дошло је време да се направи један глобални приступ и дошло је време да се предузму кораци ка нормализацији односа Београда и Приштине", рекао је Мишел на питање новинара о ситуацији са дијалогом.

На смиривање напетости позвао је и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, позвавши "све стране" да се уздрже од акција које могу још више да повећају тензије.

Он је у заједничком обраћању новинарима са Мишелом рекао да би и Београд и Приштина требало "у доброј вери" да се врате дијалогу уз посредство ЕУ.

"НАТО заједно са ЕУ ради на бројним питањима, једно од њих је Косово. Ситуација на Косову показује колико је неопходна наша сарадња НАТО-а и ЕУ. Ми снажно подржавамо напоре ЕУ у вођењу дијалога", рекао је Столтенберг.

Почиње дводневни самит лидера ЕУ у Бриселу, а у нацрту закључака у које је РТС имао увид наводи се да ће лидери ЕУ подржати чланство Западног Балкана у Унији и позвати на хитну деескалацију ситуације на северу Косова и формирање Заједнице српских општина.

Главне теме дводневног самита су  наставак војне и финансијске подршке Украјини, европска политика миграција и азила и односи са Кином. На почетку самита лидери ЕУ састаће се са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, а очекује се и усвајање заједничке декларације ЕУ–НАТО.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се